Kdo jsme / Světci Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Alexander Briant

Alexander Briant se narodil 17. srpna 1556 do rodiny nižšího šlechtice v Somersetu na jihozápadě Anglie. Vychováván byl jako protestant. Jako velmi mladý započal svá studia v Oxfordu. Na univerzitě poznal Roberta Personse, jenž se stal jeho učitelem a zároveň duchovním rádcem a přítelem. Pod jeho duchovním vedením a vlivem Briant přijal katolickou víru. Poté Oxford opustil. Nejprve se vydal do Remeše a v roce 1577 přišel na univerzitu v severofrancouzském Douai, kde byl následujícího roku vysvěcen na kněze.

Po vysvěcení se vrátil do rodného kraje, kde se spolu s ostatními kněžími staral o anglické katolíky v jejich tehdejší nelehké situaci, kdy byli pro svou víru pronásledováni a mučeni. Uvědomoval si, že jeho působení je pro něho samého velice nebezpečné. Takto působil skoro dva roky, než byl 28. dubna 1581 zatčen v souvislosti s pátráním po Briantově tehdejším učiteli Robertu Personsovi. Mělo se totiž za to, že Briant by v této věci mohl poskytnout důležité informace vedoucí k Personsovu zatčení. Briant byl vyslýchán v Londýně, nicméně bezvýsledně, a poté byl převezen do nechvalně známého Toweru, kde byl podroben nelidskému mučení a soustavně trápen zimou a hladem. Někdy během této doby poslal anglickým jezuitským představeným dopis, ve kterém zažádal o přijetí do Tovaryšstva. V dopise mimo jiné psal, že během mučení necítil žádnou významnou bolest a že to pravděpodobně bylo kvůli Božímu zásahu. I jeho mučitelé později vypověděli, že jeho tvář byla při mučeních stále velice klidná a nerozrušená. Do jezuitského řádu byl bez odkladu přijat.

Dne 16. listopadu 1581 se spolu s šesti dalšími kněžími zúčastnil zinscenovaného procesu, ve kterém byl jako katolík obviněn z velezrady. Rázně se odmítl zřeknout své víry a tak byl nakonec odsouzen k trestu smrti. Po dalším krutém mučení byl 1. prosince 1581 spolu s několika dalšími oběšen a následně rozčtvrcen v anglickém Tyburnu.

Papežem Piem XI. byl 15. prosince 1921 blahoslaven a 25. října 1970 byl Pavlem VI. prohlášen za svatého, jako jeden ze čtyřiceti mučedníků Anglie a Walesu.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil