Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. Josef Kováč

Datum narození:8.6.1888
Datum vstupu do řádu:  16.6.1911
Datum úmrtí:15.6.1960

Fr. Kováč byl Slovák, člen původně rakouské, pak československé, nakonec slovenské provincie. U nás v provincii zdomácněl a rád u nás pracoval. Provincie vždy vysoko oceňovala jeho práci a byla vděčná, že byl spolu s několika spolubratřími propůjčen ke službě v naší provincii i po vzniku samostatné viceprovincie slovenské.

Fr. Kováč se narodil v Šúrovcích (Varašúru) u Trnavy. Vyučil se stolařem, dodatečně také natěračem a sklenářem. V roce 1911 vstoupil na Velehradě do noviciátu. Po prvních slibech zůstal do roku 1916 na Velehradě ve stolárně. V roce 1916 musel narukovat do války a prožil dva roky na frontách v Rusku, Rumunsku a Itálii. Byl nejen vynikající stolař, ale dovedl i jiné práce, a to zase nejen ty, kterým se vyučil, ale také zámečnické a vůbec snad všechny údržbářské práce kolem domu. V letech 1919−1950 postupně žil a pracoval v těchto domech: Praha, Trnava, Praha, Velehrad. Výjimku tvořil jen rok 1937−1938, kdy byl v Římě a konal v kurii práce po domě.

V lágrech byl v Bohosudově, Oseku a na Králíkách. Dne 15. dubna 1953 byl přivezen z Králík na Moravec. I na Moravci byl skoro až do smrti činný. Spolu s Fr. Vetchým spravili, kde co bylo třeba, případně udělali i nové. Fr. Kováč mluvil tak dobře česky, že by v něm nikdo ani netušil, že je Slovák. Jak už to bývá, i mezi pátery a bratry jsou vždy nějací kutilové, a ti vždy potřebovali nějaké nářadí. Fr. Kováč s tím počítal. Měl vždy v dílně nářadí dvoje. Jedno, s kterým dělal jen on, a druhé, které půjčoval, aby nemusel nikoho odmítnout. Fr. Kováč je pochován na moraveckém hřbitově.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 347.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil