Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. František Obdržálek

Datum narození:8.1.1844
Datum vstupu do řádu:  29.10.1873
Datum úmrtí:5.11.1920

Prvním českým jezuitou, který umírá v obnovené provincii, je řeholní bratr. Je jím Fr. Obdržálek narozený 8. ledna 1844 v Huštěnovicích u Uherského Hradiště. Mnoho o něm nevíme. Po přijetí do řádu, tehdy ještě rakouskou provincií, byl po vykonané kandidatuře poslán do noviciátu v Trnavě. Tam začal 29. října 1873 svůj noviciát. Po prvních svatých slibech 30. října 1875 zůstává jako pomocník v krejčovně v Trnavě. Většinu svého řeholního života byl sakristánem (kostelníkem), někdy také infirmářem (pečoval o nemocné), vrátným nebo i kredenciářem (pečoval o řeholní jídelnu). Tyto služby konal ponejvíce v českých domech, a to v Praze, na Svatém Hostýně a na Velehradě. Ale žil a pracoval i v domech rakouských − ve Vídni, Kalksburgu, Linci a v Innsbrucku. Své poslední řeholní sliby složil 2. února 1884 v Praze u sv. Ignáce.

Fr. Obdržálek byl i dovedným malířem. Tento svůj dar uplatnil při vymalování svatohostýnského kostela. Nejčastěji a velmi rád zastával úřad kostelníka a byl při této službě nejen pečlivým, ale i velmi bdělým strážcem sobě svěřených kostelů. Tak se mu několikrát podařilo chytit kostelní zloděje. Jen jednou byl v této své bdělosti zaskočen a pozbyl značně ze svého klidu. To tehdy, když za jeho péče o velehradskou baziliku zmizelo způsobem nevysvětlitelným ze skleněné rakve na oltáři sv. Bernarda pozlacené ciborium, a později, podobně nevysvětlitelně, se objevilo v pedálech malých varhan za chórovými lavicemi. Šlo zřejmě o nějaký žertík spolubratří.

Poslední léta života, kdy byl opět na Velehradě, ale už jen jako nemocný, snášel příkladně a trpělivě mnohou bolest. Na milovaném Velehradě, v kraji v němž se i narodil, odevzdal Pánu svou duši 5. listopadu 1920 a byl pochován na velehradském hřbitově.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 101.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil