Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. František Šulc

Datum narození:24.4.1863
Datum vstupu do řádu:  3.9.1895
Datum úmrtí:20.12.1931

K dispozici o tomto bratrovi jsou jen sporé zprávy. Fr. Šulc se narodil 29. dubna 1863 v Doubravanech u Jičína v Čechách. Po základní školní docházce se vyučil v Rožďalovicích krejčím. Do Tovaryšstva vstoupil 3. září 1895. Noviciát vykonal v Trnavě na Slovensku. Tam také složil své první řeholní sliby v roce 1897 a zůstal v krejčovně a jako vrátný domu. Častěji však než v krejčovně býval v Tovaryšstvu sakristánem, sklepníkem a pečoval o refektář. Ještě i po zřízení československé viceprovincie zůstal až do roku 1925 v rakouské provincii. Další místa, která tento bratr prošel, byla tato: Bratislava, Bohosudov, Innsbruck, Praha, Velehrad, Linec a poslední tři roky byl ve Vídni-Lainzu. Když se vrátil do vlasti, byl nejprve v letech 1925−1926 v Ružomberoku krejčím a vrátným. Od roku 1926−1929 byl na Velehradě a měl na starosti refektář. Od roku 1929 až do srpna 1931 byl v Českém Těšíně vrátným, pečoval o šatstvo a staral se o refektář. Na Velehrad přišel jako pomocník do krejčovny.

Vrstevníci zaznamenali u tohoto našeho bratra zvláště v posledních letech apatii a ochablost v práci. Smrt jej zastihla náhle ve spánku 20. prosince 1931 a po ní se zjistilo, že vlastně dlouho v něm pracoval nádor mozku. Na doplnění ještě uveďme, že své poslední sliby složil 2. února 1896. A závěrečné doplnění kéž je v údaji, že našel pro své tělesné pozůstatky místo na velehradském hřbitově mezi spolubratry, kteří jej na věčnost předešli.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 164.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil