Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Jaroslav Popelka

Datum narození:12.5.1917
Datum vstupu do řádu:  7.9.1938
Datum úmrtí:30.9.1987

Otec Popelka se narodil na Vysočině blízko Nového Města na Moravě, a to v Jimramově. Do obecné školy chodil doma. Na gymnázium jej dali rodiče na Velehrad. Tam přišel v roce 1930 a odešel brzy po sextě do Prahy na arcibiskupské gymnázium, také vedené jezuity, a dokončil tam septimou a oktávou celé středoškolské vzdělání.

Maturoval v roce 1938 a potom se přihlásil do Tovaryšstva do noviciátu. Nastoupil do něho v Benešově u Prahy a po dvou letech složil svaté sliby a přešel v Benešově mezi studenty filosofie. Filosofii dokončil na Velehradě v roce 1943.

V roce 1943 hned začal na našem Teologickém institutu v Praze na Strahově studovat teologii. V prvním roce byl s ostatními zatčen nacisty a válku přečkal v koncentračním táboře v Terezíně. Po návratu z koncentračního tábora odjel s řadou mladých kněží a s bohoslovci k dalšímu studiu teologie v Heythrop College v Anglii. Začal tam však znovu první rok přerušený zatčením. Po třetím ročníku v roce 1948 byl vysvěcen v Anglii na kněze. Po skončení celého studia byl poslán v roce 1949 do Londýna, kde se spolu s P. Kovandou a P. Janem Kř. Langem připravovali v koloniálním kurzu na zahraniční misie. Nám doma se pak jeho stopa ztrácí. V letech 1968 a 1969 byl návštěvou v Československu z Kanady u své sestry v Jimramově. Tehdy měl také leckde i přednášky po farnostech o misiích mezi Indiány. Občas také potom psával některému ze spolubratří a také mně jako provinciálovi. Poslal nám také do Československa Bibli, kterou jako fotokopii překladu J. Hejčla vydal pro české krajany v cizině. Bylo komické, že cenzura pustila jen první díl P. Vondrovi a jen druhý díl mně. Po smrti P. Vondry tak vznikl jeden komplet.

Tehdy mně P. Popelka psal, proč se rozhodl pro tento překlad, a ne pro ekumenický. Považoval za velice důležité, aby Písmo svaté mělo solidní poznámky. A to z českých překladů bohatě splňuje jen Hejčlův překlad. Všechny u nás kdysi vydané svazky Hejčlovy bible se při použití výborného papíru vešly do dvou dílů.

To je tedy kromě mravenčí misijní práce P. Popelky na všech místech v zahraničí, kde pracoval, jeho zvláštní zásluha. Je pochován v Los Angeles.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 533−543.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil