Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




N. Jan Červený

Datum narození:13.5.1914
Datum vstupu do řádu:  7.9.1934
Datum úmrtí:2.10.1934

Novic Červený se narodil 13. května 1914 v Blatné v jižních Čechách. Nic bližššího o jeho rodině nevíme. Obecnou školu navštěvoval v Blatné. Na gymnaziální studia odešel do Prahy-Bubenče do Arcibiskupského gymnázia svěřeného péči profesorů a vychovatelů z Tovaryšstva Ježíšova. Na tomto gymnáziu také v roce 1934 maturoval.

Rozhodl se pro kněžský život jako řeholník-jezuita. Byl přijat a nastoupil 7. září 1934 do noviciátu, který v té době byl v Děčíně v severních Čechách. Když vykonal podle zvyku pro novice scholastiky tři týdny kandidaturu, byl 28. září téhož roku uveden do noviciátu a poprvé ten den si oblékl řeholní roucho. Dne 2. října 1934 byl čtvrtek. Čtvrtek byl dle starobylých zvyků dnem odpočinku. Koleje nebo domy výchovy měly poblíž koleje nějaké místo, říkalo se mu "vila" (podle latinského názvu vesnice), kde se muselo dojít tam i zpět pěšky a tam se trávil den odpočinku spojený odpoledne i s nějakou větší vycházkou.

Vila koleje děčínského noviciátu byla v Podmoklech-Chrástu, kde naproti kostela sv. Jana Nepomuckého nad hrobkou hrabat Thunů byla již hotová jedna část budoucího velkého exercičního domu. Před odchodem na odpolední vycházku byla v kostele krátká pobožnost se svatým požehnáním. Na této pobožnosti novic Červený ministroval.

Ještě se dvěma novici se vypravili na cestu domů, oklikou přes Sněžník (750 m). Když už vystupovali na kopec, asi v jeho polovině klesl mladičký novic k zemi a ochrnutím srdce na místě skonal. Kolem jel autobus s výletníky z Drážďan. Mezi nimi byl mladý lékař, který se novice Červeného rychle ujal a neúnavně konal oživovací pokusy. Skoro hodinu se tak snažil, ale bezvýsledně. Novic Červený na přání rodiny byl k pohřbení převezen do Blatné.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 177−178.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil