Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Josef Hložek

Datum narození:19.10.1923
Datum vstupu do řádu:  30.5.1944
Datum úmrtí:16.1.2007

P. Josef Hložek se narodil 19. října 1923 v Okrouhlé v okrese Blansko, pokřtěn a biřmován byl v Benešově u Boskovic. Po maturitě na gymnáziu v Boskovicích byl 30. května 1944 na Velehradě přijat do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova, kde také složil v roce 1946 první řeholní sliby. V poválečných letech studoval v Brně a v Děčíně filozofii.

Během praxe jako prefekt studentů velehradského gymnázia byl v dubnu 1950 spolu s ostatními zatčen a internován v Bohosudově. Tři následující roky strávil v jednotkách PTP. Jáhenské a kněžské svěcení přijal tajně z rukou biskupa Kajetána Matouška v kapli u Školských sester de Notre Dame v Praze – Krči 9. února 1952. Po propuštění z PTP pracoval v letech 1954-1968 v civilních zaměstnáních v Blansku a Boskovicích a při tom vystudoval střední průmyslovou školu. V období pražského jara v květnu 1968 dostává souhlas ke kněžské službě a působí pak jako kooperátor postupně v Jihlavě u sv. Jakuba, v Třebíči u sv. Martina a v Bystřici nad Pernštejnem. Poslední řeholní sliby skládá 15. srpna 1969 v kostele sv. Ignáce v Praze.

Od 1. ledna 1979 takřka do poslední chvíle obětavě a horlivě pracuje pro Boží království ve farnostech Obyčtov, Ostrov nad Oslavou a na čas také v Jámách. Nesmírně činorodý Otec Josef kromě duchovní správy také dával rekolekce a exercicie kněžím, řeholnicím a spolubratrům jezuitům. Psal články do časopisu Duchovní pastýř a do oblastních novin. Udržoval rozsáhlou knihovnu a v době nesvobody vyučoval filozofii a teologii v neveřejném jezuitském studiu. Svou poctivostí, zájmem o člověka a vřelou laskavostí vyzařoval Kristovu lásku a získával pro něj srdce starých i mladých. Tíhu nemocí a vysokého věku snášel s velkorysostí a trpělivostí. Zesnul v úterý 16. ledna 2007 po krátkém pobytu v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Poslední rozloučení se konalo ve farním kostele Navštívení Panny Marie v Obyčtově ve středu 24. ledna; poté bylo tělo zesnulého podle jeho přání uloženo do kněžského hrobu na místním hřbitově.


Portrét Josefa Hložka najdete v knize Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 745−748.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil