Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Josef Horehleď

Datum narození:8.6.1961
Datum vstupu do řádu:  0.0.0000
Datum úmrtí:22.3.2010

P. Josef Horehleď pocházel z Modré u Velehradu. Narodil se 8. června 1961 v Uherském Hradišti a pokřtěn byl na Velehradě. Vyučil se zedníkem a maturoval na střední škole stavební. Po vojenské službě pracoval jako mistr odborného výcviku ve stavebnictví. Roku 1993 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Kolíně a 15. srpna 1995 tam složil své první řeholní sliby. Studoval filozofii v Krakově a po pastorační praxi v Olomouci pak v Dublinu teologii. Na kněze byl vysvěcen v roce 2003.

Od roku 2004 působil jako ministr řeholního domu v Praze a současně připravoval založení Křesťanské základní školy Nativity, která v září 2008 v Děčíně-Křešicích otevřela svou první třídu. Několik let s viditelnou pomocí Boží milosti statečně odolával těžké nemoci a svým mnohým úkolům se věnoval až do posledních sil. Závěrečné měsíce pozemského života prožil v pražské komunitě a svou činorodost postupně utrpením obětoval a odevzdával svému Pánu. Ten si ho k sobě nakonec zavolal v pondělí 22. března 2010.

Otec Josef dostal do vínku veliké nadání pro práci s mládeží, pedagogické schopnosti a neobyčejnou zručnost a tvořivost. Na jeho nápaditost a houževnatost vzpomíná rodná farnost, skauti, chlapci z rytířských táborů, mladí, kterým pomáhal při rozlišování životního povolání, a především spolupracovníci a žáci školy Nativity. Položil její základy, inspiroval ji a vedl v jejích začátcích. Byla jeho velkým snem a zůstává nerozlučně spojena s jeho jménem. Jako kněz otec Josef rád sloužil především svátostí smíření a duchovním doprovázením a mnohým prospěl radou a chápavým slovem. Svým dílem otec Josef bohatě zúročil hřivny, které mu Pán svěřil, a obdivuhodně trpělivým snášením bolestí se svému Mistru ke konci života stále více připodobňoval.

Poslední rozloučení s o. Josefem Horehleděm se konalo nejprve při mši svaté v pátek 26. března v kostele sv. Ignáce v Praze a poté v sobotu 27. března v bazilice na Velehradě; po bohoslužbě bylo jeho tělo uloženo na místním hřbitově.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil