Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. František Machů

Datum narození:26.6.1917
Datum vstupu do řádu:  17.9.1942
Datum úmrtí:13.6.2007

F. František Machů se narodil se 26. června 1917 ve Vysokém Poli v okrese Zlín, pokřtěn byl v Újezdě u Valašských Klobouk. Ve Vysokém Poli chodil do základní školy. Ve válečném roce 1942 vstoupil na Velehradě do jezuitského noviciátu, 8. září 1944 tam složil své první sliby a potom pracoval jako zahradník.

V dubnu 1950 byl spolu s ostatními jezuity internován v Bohosudově a v Oseku u Duchcova a v roce 1951 byl poslán na tři roky do tábora pro řeholní bratry na stavbu Klíčavské přehrady. Od roku 1954 do roku 1993 pak žil a pracoval jako zahradník a topič v charitním domově v klášteře Oseku. V roce 1993 se přestěhoval do komunity na Svatý Hostýn, kde se věrně a vytrvale modlil a obětoval své zdravotní obtíže a účasti na četných mších svatých za církev a za Tovaryšstvo. Stále udržoval vřelé kontakty s početnými známými.

Poslední týdny svého pozemského života prožil v kroměřížské nemocnici Na valech, odkud si jej Pán k sobě povolal 13. června 2007 ve večerních hodinách. Poslední rozloučení se konalo ve středu 20. června při mši svaté v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně; po ní bylo jeho tělo uloženo na hostýnském hřbitově.

Bratr František Machů byl usměvavý přátelský muž pevné, přirozené víry. Měl rád lidi a mnozí mohli spoléhat na jeho přímluvnou modlitbu.


Portrét Františka Machů najdete v knize Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 752−755.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil