Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. Bohuslav Mrkvička

Datum narození:19.11.1910
Datum vstupu do řádu:  23.8.1938
Datum úmrtí:5.1.1986

Fr. Mrkvička byl synem moravské Vysočiny ze Škrdlovic a byl vyučen pekařem. Noviciát dělal v Benešově. Po noviciátě byl přeložen na Velehrad, kde byla pekařská pec, takže tam provozoval své pekařské řemeslo ve prospěch celého velehradského domu i konviktu studentů. Zvláště v době války, jak mnozí vzpomínali, kdy byl kupovaný chléb a pečivo velice špatné, měl Velehrad domácí chléb od Fr. Mrkvičky.

Na Velehradě byl také 13. dubna 1950 zajištěn. Ocitl se v lágru Bohosudov, potom v Oseku. Spolu s mladšími bratry byl z Oseka převezen na staveniště přehrady na Klíčavě. Po zrušení tohoto lágru, když přehradu "mnichů rota líná" poctivě a ve výborné kvalitě dostavěla, byl s jinými propuštěn. Našel si zaměstnání u Dopravního podniku města Prahy a tam pracoval až do důchodu.

V té době už byl P. Mikulášek v Praze-Podolí a Fr. Mrkvička tam dělal celá léta kostelníka. Po operaci prostaty a pozdější amputaci nohy musel odejít na Moravec ze své pěkné dvougarsoniéry v sídlišti na Pankráci. Pro pochopení situace u nás ať poslouží i toto: Fr. Mrkvička chtěl přenechat svou družstevní garsoniéru Fr. Ryglovi, který bydlel ve špatném bytě a musel tahat uhlí do druhého poschodí. Obvykle se to představenstvem družstva dovoluje. V tomto případě se to nedovolilo, protože nějaký komunistický funkcionář, který bydlel v sousedním bloku, tam chtěl umístit svou matku, aby ji měl blízko na hlídání svého dítěte. Tak Fr. Mrkvička dostal jen odstupné v penězích, ale Fr. Rygl se nastěhovat nemohl.

Na Moravci se nemoc stále zhoršovala. Pán jej nenechal tolik trápit a vzal si jej k sobě. Je pochován na Moravci mezi spolubratřími.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 525−526.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil