Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Josef Pazderka

Datum narození:21.3.1934
Datum vstupu do řádu:  13.5.1968
Datum úmrtí:8.4.2002

P. Josef Pazderka se narodil 21. března 1934 ve slováckých Bořeticích. Po obecné škole zahájil studium na jezuitském gymnáziu na Velehradě, které pro události roku 1950 nemohl dokončit. Poslední tři roky střední školy absolvoval v Břeclavi, kde také v roce 1953 maturoval. Podle dalších klikatých životních cest lze jenom tušit, jak hluboké brázdy vyryla v otci Josefovi výchova v hluboce věřící početné rodině a pobyt na Velehradě, a jak silnou touhu vtiskla do jeho duše milost Boží. Směr byl jasný, ale cesta opravdu složitá - nemožnost studovat, PTP, doly na Ostravsku, Dopravní podnik města Brna, družstvo Dlažba v Brně, nezdařený pokus o emigraci, až asi na pátý pokus o „zvýšení kvalifikace“ večerní stavební průmyslovka.

V květnu roku 1968 byl přijat do Tovaryšstva Ježíšova a odešel do noviciátu v St. Andrä v Rakousku, kde ho srpnové události toho roku postavily před volbu: vrátit se, ale ztratit možnost naplnit své povolání, nebo zůstat a ztratit možnost návratu. P. Josef si vybral: 16. 5. 1970 složil v Innsbrucku řeholní sliby, v roce 1975 promoval na teologické fakultě innsbrucké univerzity jako Mgr. Theol., před tím byl 6. 7. 1974, rovněž v Innsbrucku, vysvěcen na kněze. Jako poslední díl řeholní formace vykonal v Anglii v letech 1978-1979 třetí probaci a 1. 12. 1982 složil v Londýně poslední sliby.

Po absolvování studií odešel v roce 1975 do Londýna, aby se věnoval duchovní a sociální práci pro české a slovenské emigranty žijící ve Velké Británii. Po šestnácti letech práce v zahraniční misii byl povolán do vlasti, aby pomohl nově se formující české provincii jezuitů. V roce 1991 nejdříve pomáhal několik měsíců v Radio Vaticana a v říjnu téhož roku se stal ekonomem České provincie Tovaryšstva Ježíšova. Byla to hektická doba nových začátků a otci Josefu Pazderkovi patří velké poděkování za nastartování normálního chodu provincie.

V roce 1998 odešel opět do Londýna a 1. 10. 1999 se stal vedoucím české misie v Londýně, která se pod jeho vedením proměnila v útočiště a duchovní zázemí pro krajany, zvláště mladé, pobývající z různých důvodů ve Velké Británii. Charakteristickým znakem Otce Josefa bylo silné sociální cítění a citlivost na jakoukoliv nespravedlnost.

Dne 8. dubna 2002, cestou na nádraží v Rajhradě u Brna, postihla otce Josefa srdeční slabost, která po několika minutách ukončila jeho pozemskou pouť. Poslední rozloučení s otcem Josefem se konalo v pondělí 15. dubna v kostele sv. Jakuba v Brně. Po mši svaté byl pohřben v kryptě jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie.


Portrét Josefa Pazderky najdete v knize Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 697−700.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil