Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Jan Nevtípil

Datum narození:5.3.1921
Datum vstupu do řádu:  7.9.1939
Datum úmrtí:5.7.1991

P. Jan Nevtípil se narodil 5. března 1921 v Sušicích (okr. Přerov) v rolnické rodině. Studoval na jezuitském gymnáziu na Velehradě a na arcibiskupském gymnáziu v Praze-Bubenči. Studium dokončil roku 1939 na Velehradě. Hned po maturitě vstoupil 7. září 1939 do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Benešově u Prahy. Filozofii začal studovat v Benešově, odkud se po zabrání budovy nacisty filozofický institut i noviciát přestěhovaly na Velehrad. Roku 1942 byl ve druhém ročníku odveden na nucené práce v Říši; pracoval na různých místech v Rakousku.

Roku 1945 utekl na Velehrad, kde pokračoval ve studiu filozofie, které dokončil v Brně, kam se institut přestěhoval. Magisterku vykonal v letech 1946−1949 jako vychovatel v konviktu při nově otevřeném Biskupském gymnáziu v Brně. Teologii studoval v Trnavě. Po likvidaci klášterů roku 1950 pobýval v Podolinci a Svaté Dobrotivé a pak nastoupil vojenskou službu PTP v Kolíně, v Praze a na Kladně. Podařilo se mu dostat se do Rožnavy na Slovensku, kde 19. listopadu 1950 přijal svátost kněžství.

Roku 1960 byl zatčen a za podvracení republiky odsouzen ke třem letem odnětí svobody; byl propuštěn během amnestie v květnu 1960. V roce 1968 byl poslán do Innsbrucku dokončit teologická studia. Roku 1969 se vrátil domů a byl určen do služby v královéhradecké diecézi. Po kratším působení v Hořičkách a v Chrásti u Chrudimi se roku 1971 stal administrátorem farnosti Božského Srdce Páně na Pražském předměstí a farnosti Kukleny v Hradci Králové, kde působil až do své smrti. Zemřel 5. července 1991 v Hradci Králové. Pochován byl na hřbitově v Hradci Králové - Pouchově.


Portrét Jana Nevtípila najdete v knize Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 591−595.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil