Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. Metoděj Tureček

Datum narození:4.4.1904
Datum vstupu do řádu:  13.4.1929
Datum úmrtí:18.11.1972

Fr. Tureček se narodil v Topolné u Uherského Hradiště. Po vychození obecné školy zůstal doma při hospodářství. Tak pracoval kromě vojenské služby až do svého vstupu do Tovaryšstva. V práci při hospodářství si osvojil všechno, i umění řeznické a všechny domácí práce. Do řádu už vstoupil jako zralý mladý muž. Bylo mu 25 roků, když začal noviciát na Velehradě. Po skončení noviciátu v roce 1931 býval vždy pověřen prací kuchaře. Byl to velmi kultivovaný a zbožný řeholník, ale také velmi zdatný kuchař. Byl kuchařem na Velehradě, v Benešově, Praze a Děčíně. Pro svou zručnost a šikovnost, ale hlavně pracovitost byl vždy v náročnějších komunitách, kde se vařilo pro více lidí.

V Děčíně byl zajištěn a odvezen s námi do Bohosudova. Po zrušení bohosudovského lágru byl s ostatními v Oseku. V Bohosudově byl zařazen ke své práci v lágrové kuchyni. V Oseku však pracoval ve "fabrice" − ve sklárnách. S několika jinými, i jezuity, byl přeložen do Hejnic. Tam pracovali v továrně − v Libverdě. V Hejnicích nepobyl dlouho a byl po školení v České Kamenici propuštěn. Domluvil se s Fr. Sucháčkem, který byl také propuštěn, a spolu si našli bydlení i práci. Nejprve byli v Moravském Berouně, potom v Lošticích. Nakonec si koupili domek a bývalé řeznictví v České Třebové. Pěkně si všechno opravili. K domku patřila louka a kus pole. Oba bratři, když už nepracovali v továrně, pracovali doma na malém hospodářství. Drželi si i krávu. Jejich domek v České Třebové byl domem pohostinným pro každého člena naší provincie. Mnozí si tam v starostlivé péči Fr. Turečka a Fr. Sucháčka dělali svá každoroční osmidenní duchovní cvičení nebo si tam trochu odpočali o dovolené.

Fr. Tureček však v roce 1971 onemocněl a musel být operován. Byla to rakovina a stav se zhoršoval. Proto oba bratři dům prodali a šli na Moravec. Fr. Tureček na Moravci žil jen půl roku. Pokojně na Moravci zemřel a je tam také mezi svými pochován.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 427.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil