Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. Alois Koláček

Datum narození:6.6.1887
Datum vstupu do řádu:  7.9.1912
Datum úmrtí:16.10.1970

P. Koláček se narodil v Prostřední Bečvě na Valašsku. Gymnázium vystudoval v letech 1900−1908 ve Valašském Meziříčí. V roce 1908 po maturitě se přihlásil do olomouckého kněžského semináře. Byl přijat. Po čtyřletém studiu přijal 5. července 1912 kněžské svěcení v Olomouci. Tentýž rok dostal povolení, aby vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova na Velehradě. Po kanonickém roce noviciátu na Velehradě byl poslán do Innsbrucku a na tamní univerzitě studoval dva roky (1913−1915) filosofii. Po doplňkových filosofických studiích byl poslán na bohosudovské německé gymnázium, kde vyučoval až do roku 1919 češtině. V roce 1919 odejel opět do Innsbrucku a po dva roky doplňoval teologická studia.

V roce 1921 se vrátil do vlasti a jeho působištěm se stal na dlouhá léta Velehrad. Působil zde v letech 1921−1934 s výjimkou jednoho roku třetí probace ve Florennes v Belgii. Vyučoval na řádovém velehradském gymnáziu matematiku, fyziku a ruštinu. V roce 1934 se stal velehradským, velmi úspěšným, rektorem. Byl jím až do roku 1938, kdy odešel do Prahy. I v Praze byl místním představeným pražské rezidence − superiorem. V roce 1940 si pro něho přijelo pražské Gestapo a po výsleších na "Pečkárně" byl dopraven do Dachau, kde byl až do roku 1945, kdy se vrátil do Prahy. Byl horlivým pražským operářem a pracovníkem na pražské periferii.

Dne 13. dubna 1950 večer odešel na celonoční adoraci ke sv. Josefovi na Malé Straně. Po adoraci 14. dubna, kdy byla celá Praha vzrušena tím, co se událo v noci v tolika pražských klášterech, odešel k jednomu svému známému pražskému lékaři. Od něho se odstěhoval do Malešic, na svou zamilovanou pražskou periferii, později sídliště. Tam na Mládkově ulici v sousedství kostelíka žil až do své smrti v samotě, ale i v horlivé činnosti.

Co všechno napadne, když se vysloví jméno P. Koláček? Především to, že to byl neúnavný člověk a že všechno, co dělal, dělal se zanícením, hodným syna sv. Ignáce. Syn Valašska uměl v práci vždy zabrat a nebál se dřiny a neúspěchů. Co všechno vykonal? Obnovil na Velehradě jako rektor obrovským nákladem baziliku. Uměl "dělat experiment žebroty" s kouzlem jemu vlastním. Byl "neodbytným přítelem", který se dal jedněmi dveřmi vyhodit, aby přišel druhými znovu. Chodil tak dlouho, až byl vyslyšen. Postavil ve vzdálenější vesnici, patřící velehradské farnosti, na Salaši krásnou kapli. Budoval však také duchovní chrámy. Apoštol pražské periferie působil v Malešicích. Snažil se být všechno všem, aby aspoň některé získal. Navštěvoval staré lidi a když nemohl přijít osobně, vždycky aspoň zatelefonoval, aby zjistil, co jim schází a čím by jim mohl prospět. Tak přišel také 16. října 1970 k sv. Ignáci, kde v té době působili naši otcové. Šel jako domů.

Doma zemřel na vrátnici, když telefonoval. Pohřeb byl od sv. Ignáce za účasti mnoha set lidí. Obřady u sv. Ignáce vedl tehdejší pražský administrátor − biskup Msgre. Tomášek. Také na bubenečském hřbitově ho osobně uložil obřady církve ke spolubratřím, s kterými tak rád prožíval své řeholní zasvěcení v Tovaryšstvu. Ochráncem posvátného Velehradu byl tehdy P. Vašíček. Přijel se s ním rozloučit a přivezl mu do pražského hrobu trochu velehradské hlíny. Příznačné bylo, jaké množství lidí se tlačilo k rakvi, když byla nesena, ať kostelem sv. Ignáce nebo hřbitovem v Bubenči, aby se jí mohli zbožně dotknout. (Obšírnější životopis od P. B. Pitruna se nachází v archivu české provincie.)


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 410−412.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil