Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. František Marek

Datum narození:8.10.1904
Datum vstupu do řádu:  12.11.1926
Datum úmrtí:13.6.1963

Narodil se v Zadním Zhořelci u Velkého Meziříčí. Do šestnácti let byl doma. V Brně se vyučil obuvníkem. Po vyučení v Brně ještě pracoval jako tovaryš. Rozhodl se rozloučit se světským životem a věnovat se službě Boží. Dne 12. listopadu 1926 začal na Velehradě noviciát. Po slibech zůstal rok na Velehradě a staral se o jídelnu studentů. Potom byl dva roky u sv. Ignáce v Praze kostelníkem. V roce 1935 pracuje po domě na Velehradě a je prefektem sluhů do roku 1937. Další dva roky byl opět v Praze kostelníkem. Prahu vystřídal Velehrad, kde čtyři roky pracoval po domě a opět byl prefektem sluhů. Od roku 1943 až do zajištění v dubnu roku 1950 byl kostelníkem na Svatém Hostýně.

V lágru v Bohosudově spolu s Fr. Kerhartem ševcoval. V Oseku pracoval v továrně v Duchcově a pak byl spolu s ostatními mladšími bratry převezen na klíčavskou přehradu. Na Klíčavě pracoval v jídelně a v kuchyni. Jednou se mu nezdálo zapotřebí skrýt se před střelbou v lomě. Zbloudilý kámen mu přes čepici poranil hlavu. Rána velice krvácela, ale nebyla hluboká. Po měsíci se zase vrátil do práce. Po skončení práce na klíčavské přehradě už nebyli bratři tolik pohromadě, ale postupně se dostávali (také přemlouváním) někam sami. Tak byl sám také Fr. Marek a takto také zemřel 13. června 1963 v Ústí nad Labem.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 359−360.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil