Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




F. Prokop Bednář

Datum narození:15.6.1908
Datum vstupu do řádu:  30.7.1935
Datum úmrtí:14.5.1961

Byl rodem z východních Čech. Narodil se v Dlouhé Třebové u České Třebové. Po základní škole v rodišti se vyučil v České Třebové tesařem. Řemeslu se po vyučení dlouho nevěnoval. Přesedlal na "šoféřinu" a před vstupem do Tovaryšstva byl autodopravcem. Do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova nastoupil v Benešově 30. července 1935. Za dva roky na to, na svátek sv. Ignáce, složil první řeholní sliby.

V roce 1937 byl přeložen do Prahy k sv. Ignáci a pracoval převážně jako řidič. Po dvou letech odešel na Velehrad a sloužil komunitě jako ošetřovatel nemocných a sklepník. V roce 1943 přišel zpět do Prahy, ale do scholastikátu, který tehdy po zabrání domu na Ječné byl dočasně na Strahově. Již v roce 1944, po zatčení profesorů a studentů, byl poslán opět na Velehrad. Tam pomáhal v hospodářství, byl nákupčím a řidičem. V roce 1949 byl přeložen do Děčína jako nákupčí a ošetřovatel nemocných. V Děčíně byl zajištěn a odvezen s ostatními do Bohosudova. Z Bohosudova přišel s ostatními do Oseka.

Když byli vybíráni bratři na práci na klíčavské přehradě, byl vybrán také bratr Bednář. Po skončení práce na klíčavské přehradě nastoupil do ústavu pro hluchoněmé v Šebetově u Boskovic, kde pracoval Fr. Trochta. Dnes už nemohu přesně zjistit, jak dlouho tam byl, ani proč odešel. Odešel do Snědovic. Zemřel však v Roudnici nad Labem.


Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 353.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil