Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Indii jsou vystaveny ostatky sv. Františka Xaverského

Pondělí, 24.11.2014
Goa. Krátce před svátkem sv. Františka Xaverského, v sobotu 22. listopadu, byly v jihoindickém městě Goa po deseti letech opět vystaveny ostatky tohoto významného jezuitského misionáře a jednoho z prvních druhů sv. Ignáce. Věřící z celého světa je mohou přijít uctít až do neděle 4. ledna 2015.


V první den výstavu byly ostatky sv. Františka Xaverského v procesí přeneseny z kostela Bom Jesus, kde se nachází jeho hrobka, do místní katedrály (tzv. Sé katedrála). Zde budou vystaveny k veřejné úctě až do neděle 4. ledna 2015.

Arcibiskup arcidiecéze Goa Filipe de Rosario Ferrao tuto událost popsal jako „skvělou příležitost hlásat naši víru“. „Svatý František Xaverský je vynikajícím příkladem misionářské práce,“ uvedl pro Catholic News Service. „Když poutníci spatří jeho tělo a budou mít příležitost se před ním modlit, bude to pro ně zdrojem inspirace a příležitostí prohloubit svou víru. Snažíme se dělat všechno pro to, aby výstav ostatků mohl inspirovat více věřících k následování cesty hlásání evangelia, kterou nám ukázal náš svatý patron“.

„Je to zázrak, že tělo zůstalo neporušené po celá staletí,“ uvedl P. Alfred Judas Vaz z arcibiskupství Goa. „To je důvod, proč ho mnozí lidé touží spatřit. (…) Výstav je pro nás oslavou víry a příležitostí k její obnově.“

Již během prvního dne přišly ostatky uctít tisíce křesťanů. Celkem se v průběhu následujících šesti týdnů očekává zhruba pět miliónů poutníků; každý den jich do chrámu proudí zhruba sto tisíc a kolem světcova svátku 3. prosince se tento počet ještě zvýší.

Věřící mají možnost uctít ostatky jednou za deset let

Do jihoindického města Goa (dnešní Velha Goa, Stará Goa) bylo tělo sv. Františka Xaverského převezeno v březnu 1554, více než rok po jeho smrti 3. prosince 1552 na ostrově San Čoan nedaleko Číny. Postupně bylo tělo uchováváno v několika různých chrámech, až bylo roku 1635 uloženo v tamním kostele Bom Jesus. Roku 1615 dosáhl tehdejší generální představený jezuitského řádu toho, že pravá paže tohoto „apoštola Dálného východu“ byla přenesena do Říma, kde je dnes vystavena v kostele Il Gesù.
8

Tělo sv. Františka Xaverského je uchováváno ve stříbrné prosklené rakvi, která bývá v kostele Bom Jesus zasazená do mauzolea, zbudovaného po roce 1635 v jedné z kaplí chrámu. K veřejné úctě byly ostatky poprvé vystaveny roku 1782. Od té doby jsou vystavovány jednou za deset let. Naposledy tomu bylo od listopadu 2004 do ledna 2005; ostatky tehdy přišlo uctít více než 2,25 milionů věřících nejrůznějšího vyznání.

V době Františka Xaverského patřila Indie mezi portugalské kolonie a František do ní byl vyslán jako misionář portugalského krále a apoštolský nuncius papeže Pavla III. Svou rozsáhlou misionářskou činnost na Dálném východě započal právě v Goa, kde se roku 1542 po zhruba roční plavbě z Lisabonu vylodil.


Zdroj: Catholic News Service, Vatican Insider.
Foto: Vatican Insider.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil