Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Indický jezuita zajatý v Afganistánu byl propuštěn

Úterý, 24.2.2015
Nové Dillí. Po více než osmi měsících byl ze zajetí propuštěn indický jezuita Alexis Prem Kumar, někdejší ředitel afghánské Jezuitské služby uprchlíkům (JRS), unesený v červnu loňského roku. Mezinárodní vedení JRS i generální představený jezuitského řádu Adolfo Nicolás vyjádřili hlubokou vděčnost indické a afgánské vládě za úlohu, kterou sehrály při propuštění otce Kumara.


„Posledních osm měsíců představovalo pro rodinu, přátele a kolegy otce Kumara dlouhé a těžké období nejistoty. Nedovedete si ani představit, jak se nám ulevilo, když se živý a zdravý vrátil domů,“ uvádí P. Peter Balleis SJ, mezinárodní ředitel Jezuitské služby uprchlíkům (JRS). „Jsme si vědomi neúnavného úsilí, které bylo vyvíjeno na mnoha úrovních ve snaze dosáhnout jeho propuštění, a jsme vděčni za útěchu, kterou nám svými modlitbami poskytovalo mnoho přátel – včetně dětí ze školy, odkud byl otec Kumar unesen,“ pokračuje ředitel JRS.

Čtyřiceti sedmi letý jezuita z jihoindického státu Tamilnádu byl unesen 2. června 2014 během návštěvy školy pro děti afghánských uprchlíků z Iráku a Pákistánu, kteří se vrátili zpět do vlasti. Škola, jež se nachází v západním Afghánistánu, 34 km od města Herat, funguje za podpory afgánské JRS. V okamžiku, kdy se Kumar chystal k návratu do Heratu, jej unesla skupina šesti neidentifikovaných ozbrojených mužů.

Bůh mě zachránil

Díky intervenci indické vlády byl jezuita v neděli 22. února letecky převezen z afghánského Kábulu do Nového Dillí. „Především bych chtěl poděkovat všemohoucímu Bohu. Myslel jsem si, že se nikdy nedostanu zpět do bezpečí. Bůh mě zachránil,“ uvedl otec Kumar pro Catholic News Service během rozhovoru v hotelu Ashoka, kde se setkal s rodinou a přáteli. Všem poděkoval za jejich modlitby, které Bůh vyslyšel. Na opakované dotazy novinářů ohledně detailů z jeho zajetí jezuitský kněz odpověděl: „Chtěl bych na to všechno na nějakou dobu zapomenout. Zatím nejsem připravený podělit se o nic z toho, co se stalo v Afghánistánu. Prosím, promiňte mi to.“

Zprávu o propuštění otce Kumara sdělil jeho rodině, žijící v jihoindické Čennaji, indický premiér Naréndra Módí. „Nemohla jsem tomu uvěřit, když mi premiér řekl, že otec Alexis byl propuštěn a že se s ním již brzy setkáme,“ přibližuje své pocity starší sestra otce Kumara, sr. Elizabeth Rani z Kongregace Foyer de Charité.

„Nemohli jsme této zprávě uvěřit, nic jí předem nenaznačovalo. Velmi se nám ulevilo, protože jsme měli stále větší a větší obavy,“ popisuje reakci indických jezuitů P. George Pattery SJ, prezident Jezuitské konference jižní Asie. „Jsem v pořádku. Jsem připraven se tam vrátit nebo jít kamkoliv jinam,“ vyjádřil P. Kumar svou disponibilitu během telefonického hovoru s P. Patterym. „Zapomeňme teď na všechno a radujme se.“

Generál jezuitů vyjádřil vděčnost vládám Indie a Afghánistánu

Generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás vyjádřil svou vděčnost vládám Indie a Afghánistánu za jejich úsilí při snaze dosáhnout propuštění P. Kumara ze zajetí v Afghánistánu. „Jsme vděčni indické a afghánské vládě za jejich snahu zajistit propuštění otce Kumara. Jsme rovněž vděční mnoha jiným osobám a organizacím, které nadále neúnavně usilují o propuštění mnoha dalších humanitárních pracovníků, jež zůstávají v zajetí v Afghánistánu a na jiných místech,“ uvedl otec generál v reakci na zprávu o propuštění indického jezuity.

Kvalitní vzdělání pro mladé Afghánce

JRS působí v Afghánistánu od roku 2005. I během těžkého období zajetí otce Kumara pokračovala ve svých projektech, které mají afghánským studentům zajistit trvalý přístup ke kvalitnímu vzdělání. „Naší úlohou v Afghánistánu je pomáhat vysídleným osobám a jejich hostitelským komunitám, nabídnout jim vzdělání a možnost naučit se praktickým dovednostem, aby mohli znovu vybudovat své vlastní životy i životy svých komunit. Stáli jsme po boku afghánských lidí před únosem otce Kumara a i nadále je budeme doprovázet, jak jen to bude možné,“ upřesňuje P. Stan Fernandes SJ, regionální ředitel JRS pro jižní Asii.

Otec Kumar přišel do Afghánistánu roku 2011 a hned následujícího roku se stal ředitelem místní JRS. Předtím pracoval pro JRS věnující se srílanským uprchlíkům v jihoindickém státě Tamilnádu.


Fotografie zachycuje P. Prema Kumara po jeho příletu do Nového Dillí v neděli 22. února.
Foto: SJWeb.
Zdroj: SJWeb, JRS, Catholic News Service, Jesuits in Britain.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil