Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Indický jezuita Orville de Silva navštívil Česko

Středa, 22.11.2017
Praha. V úterý 21. listopadu přijel na krátkou návštěvu České republiky indický misionář působící v Afghánistánu Orville de Silva. První zastávkou mladého jezuity byla i tentokrát Olomouc. Pomáhá totiž organizovat stáže českých studentů u kmene Katkaris v rámci studia sociální práce na olomoucké škole Caritas. Ve středu 22. listopadu se setkal při polední modlitbě a obědě s pražskou komunitou a odpoledne pak zemi opustil. Do Česka zavítal již počtvrté, v 2011 v Praze přednášel o globalizaci.


Orville de Silva je členem indické provincie Goa. Poslední dva roky působí v Afghánistánu v rámci organizace JRS (Jezuitská služba uprchlíkům). Zasazoval se za osvobození svého jezuitského spolubratra Alexise Prema Kumara, který byl 2. června loňského roku unesen ozbrojenci nedaleko města Herat během své návštěvy školy pro děti afghánských uprchlíků z Iráku a Pakistánu. Byl držen v zajetí přívrženci radikální islámské skupiny Tálibán a až po více než osmi měsících propuštěn.

Orville da Silva byl vysvěcen na kněze v roce 2011 a poté dostal za úkol koordinovat několik vzdělávacích programů v Afghánistánu, například internetové studium, které úspěšně zprostředkovává vzdělání lidem na okraji společnosti. Podařilo se díky jeho snaze realizovat hned několik online kurzů angličtiny a výpočetní techniky pro studenty.

Indický jezuita vystudoval filozofii na univerzitě v Madrasu, sociální práci na Tata Institute of Social Sciences v Bombaji a teologii v Puně. Aktivně působil v sociálních hnutích v indických státech Goa a Maháráštra. Zajímá se mimo jiné o otázky spojené s místní samosprávou. Je autorem několika prací a článků týkajících se sociálních témat. Do Česka zavítal v listopadu 2017 již počtvrté. V roce 2011 měl mimo jiné přednášku o globalizaci a jejím vlivu na původní obyvatele Indie na Evangelické teologické fakultě v Praze.


(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil