Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež František vyzval k propuštění uneseného italského jezuity

Středa, 29.7.2015
Vatikán. Ve středu 29. července si připomínáme dva roky od únosu italského jezuity Paola Dall´Oglio, který dlouhodobě působil v Sýrii a usiloval o mezináboženský dialog mezi křesťany a muslimy. K jeho propuštění vyzval při nedělní promluvě také papež František.


„Za pár dnů uplynou dva roky, kdy byl v Sýrii unesen otec Paolo Dall´Oglio. Naléhavě a důrazně znovu vyzývám k propuštění tohoto váženého řeholníka,“ uvedl v neděli 26. července na závěr pravidelné promluvy před modlitbou Anděl Páně na Svatopetrském náměstí před asi dvaceti tisíci posluchači papež František. „Nemohu zapomenout ani na dva pravoslavné biskupy unesené v Sýrii a na všechny ostatní lidi, kteří byli uneseni v konfliktních zónách. Vybízím znovu kompetentní, místní a mezinárodní představitele, aby se zasadili o urychlené osvobození těchto našich bratří,“ důrazně vyzval Petrův nástupce a vzpomínku na oběti únosů zakončil společnou modlitbou Zdrávas Maria.

Ústy Paolovy sestry, Francesky Dall’Oglio, vyjádřila papeži Františkovi svůj vděk rodina uneseného jezuity. „Jménem naší rodiny bych chtěla vyjádřit naši obrovskou vděčnost papeži za to, že (…) apeloval na osvobození našeho bratra Paola,“ uvedla pro Vatikánské rádio Francesca. „Chtěla bych zdůraznit, že to pro nás bylo zdrojem velké útěchy a současně také emocí a naděje. Naše rodina velmi soucítí s utrpením rodin všech ostatních rukojmí v Sýrii i na dalších územích,“ dodala sestra uneseného jezuity.

Italský prezident Sergio Mattarella potvrdil, že italský stát je i nadále odhodlán vynaložit maximální úsilí o osvobození jezuitského kněze.

"Plamen naděje je v případě uneseného kněze Paola Dall´Oglia v průběhu času stále slabší, ale dosud neuhasl," prohlásil v rozhovoru pro italskou katolickou televizi TV2000 apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Mario Zenari. Dodal, že nedělní apel papeže Františka pravděpodobně slyšeli i únosci a lze doufat, že i mezi těmito lidmi „je ještě trochu humanity“.

Ve službách mezináboženského dialogu

Italský jezuita Paolo Dall´Oglio v Sýrii založil křesťanskou komunitu al-Khalil, která se zaměřuje na mezináboženský dialog mezi křesťany a muslimy a působí ve starobylém klášteře Deir Mar Musa al-Habashi. Unesen byl před dvěma lety, 29. července 2013, ve městě Rakka ve střední části severní Sýrie, v oblasti, která je pod kontrolou Islámského státu v Iráku a Levantě. Od té doby nebyly potvrzeny žádné zprávy o jeho stavu ani místě pobytu. Dne 12. srpna 2013 rozšířil arabský zdroj zprávu o Dall´Ogliově smrti, kterou však italské Ministerstvo zahraničních věcí nedokázalo potvrdit ani vyvrátit. Podle jiných syrských zdrojů z roku 2014 syrský misionář stále žije a je zadržován ve městě Rakka. Křesťané po celém světě na něj ve výroční den únosu pravidelně vzpomínají ve svých modlitbách.

V květnu letošního byl v Sýrii dvěma ozbrojenými muži z řad tamních džihádistů unesen rovněž otec Jacques Mourad, převor kláštera Mar Elian, jehož mateřským klášterem je Deir Mar Musa al-Habashi, a farář v obci Qaryatayn, asi 60 kilometrů od syrského města Homs. V klášteře Mar Elian pobývá několik set uprchlíků, z nichž více než stovku tvoří děti mladší deseti let. Otec Mourad o ně pečoval za pomoci muslimských přátel a domácích i zahraničních donátorů.


Zdroj: RaVat, GesuitiNews, Radio Proglas.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil