Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Mučedník, který umřel smíchy

Pondělí, 12.9.2016
Praha. V neděli 18. září při mši svaté v 9.00 hod. slavené v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze věřící vzpomenou na jezuitského kněze, novináře a mučedníka komunismu Adolfa Kajpra SJ (1902–1959), který je svým působením úzce spjat s pražským jezuitským chrámem. Výročí jeho smrti (17. 9. 1959) připadá na sobotu 17. září.


„Připomeneme si výročí Kajprovy smrti, jež byla ihned považována za mučednickou. Není to ale martyr, jakého bychom snad čekali. Nebyl popraven ani utýrán. Zemřel, protože jej pro jeho víru v Ježíše Krista, věrnost církvi a službu slova trýznili čtyři roky nacisté a potom devět let komunisté. Jeho organismus se tím – a nedostatečnou zdravotní péčí – strávil jako vosk svíce, jež hoří na Božím oltáři,“ uvádí v pozvánce na mši profesor fundamentální a dogmatické teologie na KTF UK v Praze Vojtěch Novotný, který se Kajprovou osobností dlouhodobě zabývá a věnoval mu například monografii Maximální křesťanství.

„Dne 13. září 1959 dostal na dvoře leopoldovské věznice infarkt a byl přenesen do vězeňské nemocnice. Když se tu ve čtvrtek 17. září večer natahoval pro bažanta a od srdce se přitom smál jakémusi žertu, dostal druhý, masivní infarkt, a zemřel. Nic okázalého. A přece. Jeho radost je zřejmým projevem toho, že se na něm naplnilo slovo evangelia: ʽBlahoslavení jste, když vás budou kvůli mně tupit, pronásledovat a vylhaně vám připisovat každou špatnost; radujte se a jásejte, neboť máte v nebi velkou odměnuʼ (Mt 5,11–12). ʽMějte z toho jen radost, moji bratří, když na vás přicházejí rozličné zkoušky. [...] Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života, jejž Pán zaslíbil těm, kdo ho milujíʼ (Jak 1,2.12). To je také důvod, proč si P. Adolfa Kajpra SJ připomínáme a proč ho provází pověst mučednictví a svatosti,“ uzavírá svou pozvánku na nedělní mši u Ignáce profesor Novotný.


Zdroj: Kostelignac.cz. Redakčně upraveno.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil