Články / V médiích Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Papež se setkal s Martinem Scorsesem, režisérem filmu Mlčení

Čtvrtek, 1.12.2016
Film o jezuitských misionářích v Japonsku byl uveden v Římě

Lenka Češková

Ve středu 30. listopadu dopoledne přijal papež František na soukromé audienci amerického režiséra Martina Scorsese, tvůrce nového historického velkofilmu Mlčení (Silence), který vypráví o pronásledování křesťanů v Japonsku v 17. století a osudech několika jezuitských misionářů. O den dříve se v Římě konalo speciální promítání dlouho očekávaného filmu, kterého se účastnily zhruba tři stovky jezuitů. V USA bude mít film premiéru 23. prosince, do evropských kin bude uveden po Novém roce.


Papež František přijal významného amerického filmového režiséra Martina Scorsese společně s jeho manželkou a dvěma dcerami a také producenta Scorseseho nejnovějšího filmu Mlčení (Silence) s manželkou před středeční generální audiencí. Hosty doprovodil prefekt Sekretariátu pro sdělovací prostředky Dario Vigano. Podle vatikánské tiskové zprávy setkání trvalo asi čtvrt hodiny a bylo velmi srdečné. Americký režisér papeži daroval japonský obraz Panny Marie ze 17. století, který byl uctíván japonskými podzemními křesťany. Papež se přítomným svěřil, že četl stejnojmenný světově známý román japonského spisovatele Šúsako Endó, kterým je film inspirován. Samotný film však papež František dosud neviděl.

O den dříve, v úterý 29. listopadu odpoledne, se na půdě Papežského východního institutu v Římě uskutečnilo zvláštní promítání tohoto historického velkofilmu, který vypráví o osudech několika portugalských jezuitských misionářů v Japonsku v době o pronásledování křesťanů v 17. století. Sám režisér si přál promítnout film nejprve jezuitům, a projekce se tedy zúčastnily zhruba tři stovky jezuitů žijících a studujících v Římě. Po projekci měli přítomní příležitost k diskuzi s tvůrcem filmu Martinem Scorsesem. „Byl to nesmírně silný, téměř nepopsatelný zážitek, dívat se společně se svými spolubratry-jezuity z celého světa na film o jezuitských misionářích,“ popisuje svůj prožitek výjimečného večera americký jezuita a publicista James Martin, který moderoval následnou diskuzi a s nímž režisér konzultoval historickou autenticitu filmového vyprávění.

O dva dny dříve, v neděli 27. listopadu, Scorsese s jeho rodinou a přáteli zavítali do mezinárodní jezuitské komunity del Gesù, kde se účastnili oběda společně se zhruba sedmdesáti mladými jezuity ve formaci z celého světa, kteří v této koleji bydlí. Několik jezuitů včetně Jamese Martina a Davida Collinse, historika, který vyučuje na Georgetownské univerzitě a rovněž působil jako konzultant filmu, pak Scorseseho provedli po pokojích sv. Ignáce a kostelech Il Gesù a sv. Ignáce. „Moci pozvat jej do jezuitské komunity v Římě byl skvělý způsob, jak mu oplatit jeho dar Tovaryšstvu. Toto mistrovské dílo vytvořil o našich životech,“ s nadšením popsal James Martin.

Oskarový americký filmař italského původu Martin Scorsese snil o natočení filmu Mlčení již od roku 1989. Vlastní film připravoval několik let. V USA bude mít Mlčení premiéru 23. prosince. Do evropských kin bude uvedeno začátkem ledna 2017. Pražští diváci jej budou moci shlédnout například v rámci filmového klubu Spiritualita a film v Městské knihovně v Praze ve středu 22. února v 19.00 hodin.


Trailer filmu můžete shlédnout ZDE.

Zdroj: RaVat, America Magazine. Foto: TASR/AP.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil