Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Brně u jezuitů vyvrcholil podzimní běh kurzu Alfa

Sobota, 13.1.2018
Brno. Slavnostní večeří byl ve čtvrtek 11. ledna v podvečer v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně zakončen další běh kurzu Alfa. Jeho absolventům byla nabídnuta možnost zapojit se do některého z místních křesťanských společenství a noví zájemci se mohou těšit na další běh, který se uskuteční od února do dubna a tentokrát ho bude hostit farnost sv. Tomáše.


Kurzy Alfa nabízejí úvod do praktického křesťanství pro hledající, nevěřící, nepraktikující a pro všechny, kdo chtějí blíže prozkoumat smysl života. S jezuitským kostelem v Brně jsou spjaty od roku 2011, kdy mu začaly pravidelně poskytovat zázemí. Dosud poslední běh se zde konal od 5. října 2017 a vyvrcholil slavnostní večeří 11. ledna 2018. Skupina zájemců a organizátorů se zde po jedenáct týdnů pravidelně scházela ve čtvrtek večer v aule Martina Středy, kde na ně čekala večeře a přednáška na jedno z předem daných témat, které jim přiblížil vzácný host z řad kněží a laiků. Pak se účastníci rozdělili do diskuzních skupinek, které nabídly možnost dozvědět se více a klást otevřené otázky. Součástí kurzu byla i společná víkendovka o Duchu svatém.

Do příprav a průběhu kurzu se zapojili také místní jezuité Josef Čunek a Ladislav Nosek a nechyběl ani současný představený české provincie Josef Stuchlý, který v roce 2010−2011 stál u zrodu katolických kurzů Alfa v Brně. S účastníky podzimního kurzu tentokrát strávil víkend 25. až 26. listopadu na Velehradě, kde sloužil „vysvětlovací“ mši svatou. Hostům přiblížil jednotlivé části bohoslužby, aby mohli lépe porozumět tomu, co se při mši odehrává. Hned po víkendovce, ve čtvrtek 30. listopadu, zazněla opět již v brněnském kostele přednáška tamního jezuitského kaplana Ladislava Noska na téma „Jak odolat zlému?“. „Hosté díky ní mnohem lépe pochopili, že ten zlý působí také skrze věci, které dříve považovali za svou slabost a měli tendenci je omlouvat – že právě skrze ně je pokouší a nabádá k větší rezignaci a neochotě něco změnit. A toto poznání pro ně bylo motivací vyrazit do boje,“ shrnuje význam večera jedna z organizátorek, Zdenka Kaňová.

A co dál?

Téma posledního setkání před závěrečnou večeří, 4. ledna, znělo „A co církev?“ a zhostil se jej rektor kostela Josef Čunek. „Přednáška byla doslova nabitá informacemi. Otec Josef zevrubně představil pět základních charakteristik církve a svůj výklad doplnil názornými kresbami a promítáním fotografií sakrálních staveb z celého světa. Mnohým hostům se před očima otevřel zcela jiný obraz církve, než na který jsou zvyklí z médií,“ přibližuje další členka organizačního týmu, Irena Veselá.

Závěrečný večer 11. ledna byl vyhrazen slavnostní večeři, otevřené i pro přátele účastníků. Hosté na něm obdrželi seznam společenství, do kterých se po skončení kurzu mohou zapojit. Na nové zájemce pak na jaře čeká další běh kurzu Alfa, který se uskuteční od února do dubna tentokrát v nedaleké farnosti sv. Tomáše.


Bližší informace o kurzech Alfa, pořádaných v Brně katolickou církví, naleznete na těchto ZDE.

Foto: ADO.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.11.2018 Duchovní hudba v brněnském jezuitském kostele
1.11.2018 Rozezní se varhany jezuitského kostela v Brně
9.10.2018 Manželské večery a příprava na manželství v brněnském jezuitském kostele
1.10.2018 V brněnském jezuitském kostele začne další běh kurzu alfa
15.1.2018 V Brně vznikne socha jezuitského obránce města Martina Středy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil