Články / V médiích Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

V premiéře na TV Noe promluví P. Martin Lanži o Jezuitském státě hudby

Pondělí, 29.1.2018
Přednáška z 27. ročníku Akademických týdnů

Alena Rousová

V rámci pořadu Noční univerzita uvede TV Noe přednášku P. Martina Lanžiho, který je administrátorem broumovské farnosti, o jezuitských redukcích. Zazněla v rámci 27. ročníku Akademických týdnů ve Sněžném v Orlických horách od 29. července do 6. srpna loňského roku. Premiéru je možné shlédnout 31. ledna ve 22.05 hodin, reprízu 2. února v 8.05 hodin, 4. února v 16.05 hodin, 5. února ve 22.05 hodin a 6. února v 10.35 hodin.


P. Lanži popisuje působení jezuitů v Americe od samého počátku, kdy v druhé polovině 16. století do těchto místo přišli. Nedlouho poté se začaly rozvíjet redukce, tedy pevná sídliště, ve kterých Indiáni společně žili a pracovali. Ty se později staly jádrem tzv. Jezuitského státu. Bylo to velmi zásadní dílo, které vedlo ke christianizaci celého kontinentu. Není bez zajímavosti, že v průběhu 17. až 18. století odešly z české provincie do těchto misií tři desítky jezuitů.

Otec Martin seznamuje se způsobem budování obcí, s jejich správou a financováním, se systémem obrany. S tím samozřejmě souvisí nutnost vypořádat se s dosavadními zvyklostmi místního obyvatelstva. Rozvíjelo se zemědělství, ale i řemeslo, přestože se jezuité potýkali s příslovečnou leností Indiánů. „Ojedinělý vzestup redukcí byl výsledkem mistrné manažerské práce členů Tovaryšstva Ježíšova,“ vyjadřuje přednášející.

Proč dostaly paraguayské redukce označení „stát hudby“? Původní obyvatelstvo milovalo hudbu, zněla po celé dny. Jezuité učili Indiány hře na dosud nepoznané hudební nástroje, též novým písním i skladbám. Vznikaly dokonce kapely. Jezuité zde odlili první zvony a postavili první varhany.

Vykázání jezuitů z Portugalska a zrušení řádu znamenalo i konec redukcí, přesto je na místě podtitul přednášky „Sto padesát let uskutečněné utopie“.


Zdroj/Foto: TV Noe.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil