Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poutní areál Svatý Hostýn prohlášen kulturní památkou

Pátek, 2.2.2018
Praha. Ministerstvo kultury vydalo 31. ledna zprávu, že vláda schválila prohlášení devatenácti nemovitostí za národní kulturní památky. Mezi ně patří i poutní areál Svatý Hostýn s křížovou cestou a kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který spravuje jezuitská komunita. Seznam rozšířily i poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově a poutní areál s kostelem Panny Marie Pomocné a jezuitskou rezidencí na Chlumku u Luže, kde působilo Tovaryšstvo Ježíšovo od sedmnáctého století.


V současné době je v České republice přes tři sta národních kulturních památek. V převážně se jedná o nemovitosti, jako jsou šlechtická sídla a církevní stavby, ale také objekty lidové architektury i unikátní technické památky. Ministerstvo usiluje o zařazení nejvýznamnějších představitelů všech typů, aby tento soubor dával ucelenou představu o širokém spektru našeho kulturního dědictví. Důležitým kriteriem výběru je i obecné povědomí o významu památky ve vztahu k evropským dějinám nebo osobnostem světového významu. V letošním roce byla vyzdvižena významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu.

Svatý Hostýn je nejnavštěvovanějším poutním místem na Moravě. Věřící z nedaleké Bystřice se pro Českou televizi vyjádřila: „Tisíce a tisíce poutníků tady přicházejí, a určitě ne nadarmo. Ví, že tady je ta síla.“ Základní kámen baziliky Nanebevzetí Panny Marie byl posvěcen roku 1721. Návrh stavby vytvořil podle plánů Ignáce Cyraniho stavitel Tomáš Šturm. Byla dokončena v roce 1748. Za oltářem se nachází reliéf hostýnské madony a pod ním je zobrazena porážka Tatarů. Matce Boží je totiž připisována záchrana sužovaného lidu před nájezdy Tatarů, když bleskem zapálila jejich ležení. Socha je v chrámu od roku 1845. Vytvořil ji brněnský sochař Benedikt Edele.

Autorem křížové cesty v poutním areálu je známý slovenský architekt Dušan Jurkovič, který při tvorbě zastavení vycházel z valašské tradice. Keramické obrazy zhotovili Joža Úprka a Jano Koehler. Křížová cesta byla postavena v letech 1903 až 1933. První jezuité přišli na poutní místo roku 1887.

Barokní bazilika Panny Marie Sedmibolestné v centru Bohosudova je dílem italských architektů Giulia a Octavia Broggiových z let 1701 až 1706. Nedílnou součástí poutního kostela je i komplex bývalého jezuitského kláštera s biskupským gymnáziem založeným v roce 1679. Výzdoba chrámu prozrazuje působení jezuitů. Vně jsou umístěny mimo jiné sochy svatého Ignáce a Františka Xaverského. Barokní postranní oltáře svatých Jana Nepomuckého, Barbory, Anny a Josefa jsou vyzdobeny obrazy jezuitského bratra Ignáce Raaba.

Počátkem pozdějšího poutního kostela na Chlumku u Luže byla kaple vystavěná pro obraz Panny Marie Pomocné ve druhé polovině 17. století. Kromě faráře v Luži se o nové poutní místo starali také jezuité z královéhradecké koleje, kteří si postavili jihovýchodně od kaple svoji rezidenci. S ohledem na vysokou návštěvnost se začalo s budováním rozlehlého poutního chrámu podle návrhu italského stavitele Bernarda Minelliho.


Zdroj: Ministerstvo kultury, Česká televize.
Foto: TV Noe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil