Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Římě bude zahájen Jubilejní rok sv. Aloise, patrona mládeže a studentů

Úterý, 20.2.2018
Řím. Už za měsíc bude slavnostně otevřen Jubilejní rok patrona mládeže a studentů svatého Aloise. Zahajovací mše svatá bude 9. března v kostele svatého Ignáce při příležitosti čtyři sta padesát let od narození světce. Předsedat jí bude generální představený Tovaryšstva Ježíšova P. Arturo Sosa.


Na průběhu slavnosti se budou podílet římská společenství s ignaciánskou spiritualitou. Bude spojena s modlitbami zaměřenými na „Krédo“ a „Tajemství svatého Aloise: Spojení s Bohem“. Pro školní mládež budou připravena setkání, která přiblíží hodnotu služby jako protiváhy k dnešním tendencím tzv. kultury skartování, jak o ní hovoří papež František.

Svatý Alois Gonzaga se narodil 9. března 1568 v italské šlechtické rodině v Castiglione u Mantovy. V mládí vstoupil k jezuitům. Při ošetřování nemocných během epidemie moru se nakazil a 21. června 1591 zemřel ve věku dvaceti tří let. V dopisu své matce krátce před smrtí napsal: „Když se v rozjímání pohroužím do Boží dobroty, má mysl, uchvácena tou velikostí, se přímo ztrácí v tomto moři bez břehů a beze dna. Nedovedu pochopit, že mě Bůh zve za tak krátkou a nepatrnou námahu k věčnému odpočinutí, že mě volá z nebe k nejvyššímu štěstí, jež jsem hledal tak liknavě, a slibuje mi odměnu za slzy, které jsem proléval tak skoupě.“ Jeho hrob se nachází v kostele svatého Ignáce. Dodnes jsou poutníkům přístupné místnosti, kde prožíval svůj noviciát. Nacházejí se nad kostelem svatého Ignáce vedle historické budovy Římského kolegia, které bylo předchůdcem dnešní Papežské univerzity Gregoriana.

Svatý Alois patří ke známým světcům Tovaryšstva Ježíšova. Je považován za vzor čistoty a obětavé služby nemocným, za duchovního pomocníka při volbě životního povolání a přímluvce při nakažlivých chorobách.


Zdroj: Vatikánsky rozhlas.
Foto: Ministranti olomoucké arcidiecéze.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu
13.3.2024 Setkání evropských jezuitských archivářů
29.2.2024 Pokračuje vyšetřování Rupnikova případu
26.2.2024 Pět let Univerzálních apoštolských preferencí
6.2.2024 Thomas Hollweck SJ novým provinciálem středoevropské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil