Články / Dokumenty Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Angažovanost P. Adolfa Kajpra SJ mezi mládeží

Pondělí, 14.5.2018
Sté výročí vzniku Sdružení katolické mládeže

Alena Rousová

Před sto lety 16. května 1918 se sjednotily předválečné organizace katolické mládeže ve Sdružení katolické mládeže. Ve své době se s nasazením jemu vlastním na jeho formaci podílel i jezuita P. Adolf Kajpr. Citujeme z úvodní kapitoly Vojtěcha Novotného ke knize Ministerium verbi, která obsahuje kázání P. Kajpra.


V každém případě musela být pro Kajpra doba studií a formace časem, v němž nahlédl to, co sděloval na obrázku, jímž provázel první dny svého kněžství a svou primici v kostele svatého Ignáce v Praze 31. července 1935:

„Lidstvo má jediný pramen života ve spojení s Bohem. Toto spojení, hříchem přervané, obnovil Bůh ve svém Synu, Ježíši Kristu. V něm splývá lidství s božstvím v jednu osobu. Ježíš dokonal spojení lidstva s Bohem svou obětí na Kalvárii, obětí, kterou opakuje při mši svaté. Nás všechny pak zve, abychom se v této oběti sdružovali kolem něho, abychom skrze ni i my nalezli spojení s Otcem a v tomto spojení život a štěstí. Toť smysl mše svaté.“

Je jistě hodno pozornosti, že Kajpr tato slova z primičního obrázku citoval a rozvinul, když roku 1940 z titulu duchovního rádce Sdružení katolické mládeže připravoval třetí vydání spisku Jedno potřebné: knížka modliteb pro katolickou mládež, v němž se objevuje jeho typický důraz na to, že jednotu a obnovu vší skutečnosti lze hledat pouze u Krista, jehož spásná, uzdravující a obnovující oběť na kříži je zpřítomněna mší svatou. Stojí tu:

„Lidstvo má jediný pramen života ve spojení s Bohem. K němu musíme všichni dojít, v náručí Boží, odkud jsme vyšli, se večer musíme všichni sejít, chceme-li opravdu žít. Toto spojení, hříchem přervané, obnovil Bůh ve svém Synu Ježíši Kristu. V něm splývá lidství s božstvím v jednu Osobu. Ježíš dokonal spojení lidstva s Bohem svou obětí na Kalvárii, obětí, kterou opakuje při mši svaté. Nás všechny pak zve, abychom se v této oběti sdružovali kolem něho, abychom se v ní sjednotili s ním, jenž jest Synem prvorozeným. Pak bude Otec i v nás svou božskou, nekonečnou, všemohoucí láskou. Toť smysl mše svaté. Čím lépe ji budeme znát, čím lépe prožijeme její tajemství, tím více se nám stane zdrojem vší svatosti a vší duchovní síly, jako jest jím pro celou svatou Církev.“

K třetímu vydání spisku Jedno potřebné P. Kajpr uvádí: „Zdálo se nám totiž, že vznešené liturgické modlitby, které tvoří hlavní část knížky, ať už modlitby mše svaté, nebo modlitby jednotlivých dnů církevního roku, potřebují přece jen slůvko vysvětlení, potřebují zasazení do celků, v nichž je Bohu přednáší Církev svatá. Většina naší mládeže nemá tolik duchovní literatury, aby si toto pochopení mohla vhodně najít jinde, a pak právě při modlitbě samotné může takové slovo Písma, takové naznačení spojitosti s velikým celkem a s velikou jednotou býti velmi užitečné. Kristus Spasitel je touto naší živou jednotou, Kristus žijící s námi v nejsvětější Oběti mše svaté. Kolem této Oběti se tedy soustřeďuje vše v této knížce. Chce býti malou pomůckou k lepšímu poznání a prožívání velikého tajemství mše svaté. V tom je celý náš duchovní život na zemi, v tom je hlavní cíl, kam chceme s pomocí Boží vésti českou mládež.“


Zdroj: Adolf Kajpr – Ministerium verbi. Kázání o mši svaté, o posledních věcech člověka a o rozličných aspektech víry, Nakladatelství Karolinum 2017, strana 17-18 (připravil Vojtěch Novotný).
Foto: Ivan Dobrovolský.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil