Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Blíží se začátek setkání nejvyššího grémia jezuitského řádu

Čtvrtek, 20.12.2007
Řím. Na začátku nového roku 2008 bude zahájena 35. generální kongregace největšího řádu katolické církve. Holanďan Peter-Hans Kolvenbach již dříve oznámil, že na nejvyšším řádovém grémiu chce rezignovat na svou funkci generálního představeného. 35. generální kongregace se zúčastní 225 členů (se současným generálem 226), z nichž 218 má právo volit jeho nástupce a 8 jich je do Věčného města pozváno k projednání důležitých otázek spojených s působením jezuitů v dnešní době. Kongregaci zahájí první zasedání 5. ledna v předvečer svátku Zvěstování Páně. Mezi delegáty nebude chybět ani český zástupce, provinciál P. František Hylmar. Řízením České provincie bude po dobu jeho nepřítomnosti pověřen P. Ludvík Armbruster.

I když P. Peter-Hans Kolvenbach dá svou funkci k dispozici, mohl by být čistě teoreticky znovu zvolen do čela řádu. Nic takového se však neočekává, vysvětluje José M. de Vera, mluvčí jezuitského řádu. Volba generálního představeného je podle řádových Konstitucí doživotní. ?Už před časem se objevila pochybnost, zda má smysl i v dnešní době zachovávat tuto klausuli,? dodává mluvčí. Důvodem této pochybnosti je i to, že se lidský život díky pokroku lékařské vědy radikálně prodloužil.

Protože v této věci nemůže jezuitský řád sám nic bez vědomí papeže měnit, musel se již před časem P. Kolvenbach setkat s Benediktem XVI., aby ho informoval o svém úmyslu rezignovat. Požádal ho také o vyjádření k případné změně charakteru volby. Papež podle slov de Very odpověděl, že si nepřeje, aby se měnila základní klausule. Tedy generální představený by i nadále měl být volen doživotně. ?Toto vyjádření Svatého otce nicméně nevylučuje, že by generální představený nemohl ve zvláštních případech a po předchozí domluvě s papežem předložit svou rezignaci generální kongregaci,? osvětluje okolnosti volby de Vera.

Již 2. února 2006 oznámil Peter-Hans Kolvenbach svolání generální kongregace řádu a naznačil, že hodlá odstoupit, protože v příštím roce dosáhne již 80 let. Očekává se, že delegáti 35. generální kongregace jezuitů nezvolí jen jeho nástupce, ale také rozhodnou o dalším směřování řádu. P. Kolvenbach zůstane členem generální kongregace i po volbě jeho nástupce.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil