Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jmenování nových kardinálů

Úterý, 3.9.2019
Vatikán. V neděli 1. září papež František oznámil, že v sobotu 5. října při konzistoři bude jmenovat nové kardinály. Jsou mezi nimi tři členové Tovaryšstva Ježíšova.


Arcibiskup z Lucemburku Jean-Claude Hollerich SJ se narodil v Lucembursku v roce 1958. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil roku 1981 jako diecézní bohoslovec Papežského kolegia Germanicum-Hungaricum v Římě. Po řeholní formaci v Belgii pokračoval ve studiu teologie na univerzitě Sophia v Tokiu, které zakončil licenciátem v německém Frankfurtu. Na kněze byl vysvěcen v roce 1990. V letech 2008 až 2011 působil jako zástupce rektora na univerzitě Sophia v Tokiu, z čehož plynou jeho velké zkušenosti se studiem a vyučováním v Japonsku. V roce 2011 ho papež Benedikt XVI. jmenoval lucemburským arcibiskupem. V roce 2014 se stal předsedou sdružení Justice and Peace Europ, které sdružuje třicet jedna národních komisí Iustitia et pax. V roce 2017 se stal předsedou komise pro mládež CCEE. Arcibiskup Hollerich zastupoval Lucembursko v COMECE od prosince 2011 a aktivně přispíval k dialogu mezi institucemi EU a církví, v březnu 2018 byl zvolen předsedou této komise.

P. Michael Czerny SJ, podsekretář oddělení pro migranty na Úřadu pro integrální lidský rozvoj, se narodil v roce 1946 v tehdejším Československu. Do jezuitského řádu vstoupil v Kanadě v roce 1963. V roce 1973 byl vysvěcen na kněze pro kanadskou jezuitskou provincii. V roce 1978 získal doktorát z mezioborových studií na Chicagské univerzitě. Roku 1979 v Torontu založil jezuitské centrum pro víru a sociální spravedlnost, které řídil až do roku 1989. Po zavraždění několika jezuitů na Středoamerické univerzitě (UCA) se přestěhoval do San Salvadoru, kde roku 1991 zastával funkci prorektora UCA a ředitele tamního Institutu pro lidská práva. V letech 1992 až 2002 působil jako sekretář pro sociální spravedlnost při generální kurii Tovaryšstva v Římě. Pak působil v Africe, kde založil a do roku 2010 řídil africkou jezuitskou síť na podporu boje proti HIV a AIDS, která pomáhá africkým jezuitům angažovaným v této oblasti. Od roku 2005 vyučoval na Hekima College při Katolické východoafrické univerzitě v Nairobi a spolupracoval s keňskou biskupskou konferencí. Od roku 2010 je poradcem Papežské rady Iustitia et Pax.

Emeritní arcibiskup Kaunasu Sigitas Tamkevičius SJ (foto) se narodil v roce1938 v Gudonys. Roku 1955 vstoupil do kněžského semináře v Kaunasu. Studium, které musel přerušit kvůli vojenské službě, dokončil roku 1962 a byl vysvěcen na kněze. Poté sloužil v několika farnostech a roku 1968 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova, což bylo podle sovětského práva nezákonné. Inicioval petiční akci proti diskriminačním omezením semináře v Kaunasu. To mu přivodilo zákaz kněžské služby a práci dělníka. Od roku 1972 se angažoval ve vydání kroniky katolické církve Litvy, kde zveřejnil fakta o náboženské diskriminaci. Roku 1983 byl opět zatčen a obviněn z protisovětské propagandy. Vězení trávil v pracovních táborech a byl vyhoštěn na Sibiř. Propuštěn byl po uvolnění sovětské politiky. Od roku 1989 byl spirituálem kněžského semináře, o rok později jeho rektorem. Biskupské svěcení přijal roku 1991 a stal se pomocným biskupem v Kaunasu. Po pěti letech se stal arcibiskupem. Několikrát byl předsedou Litevské biskupské konference.


Zdroj: RaVat. Wikipedia.
Foto: Vatican News.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.9.2024 Otec generál zavítal do Paray-le-Monial
26.9.2024 Pomocným biskupem v Rusku se stává P. Stephan Lipke SJ
20.8.2024 Jezuitský kostel v Londýně oslavil 175. výročí
12.8.2024 Úvahy o vedení mezinárodní provincie
17.6.2024 Mladí lidé podněcují péči o společný domov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil