Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Noviciát ve slovenském Ružomberku byl svědkem prvních slibů

Úterý, 17.9.2019
Ružomberok. Letošní 7. září nebylo významné pro Českou provincii Tovaryšstva Ježíšova pouze pro vzpomínku na čtyřsté výročí smrti košických mučedníků, ale i díky tomu, že dva novicové skládali sliby, kterými ukončili svůj noviciát. Pavel Banďouch jako jeden z nich zaslal následující zprávu.


Vladislav Šimák a Pavel Banďouch se na skládání slibů připravovali v nedávném období zejména na duchovních cvičeních v Piešťanech, která vedl jezuita P. Jakub Garčár. Dlouhé dvouleté období poznávání Tovaryšstva Ježíšova i vlastního srdce a upevňování se v nastoupené cestě tyto exercicie jen potvrdily a vyvrcholily touhou složit řeholní sliby chudoby, čistoty a poslušnosti. Další dny po duchovních cvičeních se v zásadě nesly přípravou na tuto událost.

Do ružomberského domu Tovaryšstva, kterým se už od brzkých ranních hodin nesla vůně chystaného slavnostního oběda, dorazil z české provincie P. Petr Přádka - který jako provinciál sliby přijímal - a bratr Václav Dlapka, který pro změnu notně posílil pěvecký potenciál osazenstva. Petra a Vladislava potěšila i přítomnost řady slovenských spolubratří, se kterými se poznali během života v noviciátě. Proces sjednocení české a slovenské provincie - aspoň co se týče srdcí - je tedy na nadějné cestě.

Během mše svaté otec provinciál povzbudil jak ty, kteří sliby skládali, tak ty, kteří už v řeholi žijí delší dobu, aby se svěřili Neposkvrněnému srdci Panny Marie. Hovořil však především o tom, jak vnímal řeholní sliby svatý Ignác.

Podle způsobu, který je vlastní našemu společenství, poté nejprve Pavel a vzápětí po něm i Vladislav složili své sliby „před tváří Všemohoucího, Pannou Marií a celým nebeským dvorem,“ jak uvádí formule slibů. Na závěr P. Přádka všem udělil zvláštní požehnání.

Celou událost poté dovršil oběd, spojený s příjemnou konverzací. Den na to Pavel a Vladislav, bývalí novicové a nyní scholastici, odjeli z noviciátu, kde je nahradili dva noví slovenští „přátelé v Pánu“.

Z naší provincie tak zůstává ve druhém ročníku Petr Tesař a samozřejmě novicmistr P. Jan Adamík. Především jemu by chtěli noví scholastici - z nichž jeden míří do Krakova a druhý do Říma - poděkovat za to, že pro ně byl skutečně otcem. Dík ale samozřejmě patří i otcům provinciálům a vůbec všem, díky nimž si Pán prošlapal cestičku.


Zdroj: Pavel Banďouch.
Foto: Noviciát Ružomberok.
Další fotografie naleznete ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
29.4.2024 Nejdůležitější den mého jezuitského života
8.8.2021 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
8.10.2015 Objevovat opravdový domov
18.9.2015 Kvalitní výchova je obrovský dar do života
16.12.2014 Vnitřní zákon čistoty se týká všech křesťanů



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil