Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež zahájil své exercicie pod vedením kardinála Vanhoye

Pondělí, 11.2.2008
Vatikán. I v tomto roce se konají pravidelné postní duchovní cvičení pro papeže a celou římskou kurii. Byly zahájeny o první postní neděli 10. února, potrvají celý týden a jejich téma zní: "Uvítejme Krista, našeho velekněze!"

Než se pohroužil do rozjímání, pronesl ještě Benedikt XVI. v nedělní poledne z okna pracovny svou pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně pro shromáždění na svatopetrském náměstí. V ní mimo jiné uvedl, že se během svých duchovních cvičení bude v tichu a usebrání modlit "za všechny potřeby církve a světa."

Svou promluvu věnoval papež vstupu do postní doby a definoval ji jako "čas zvláštního úsilí v duchovním boji, kterým se stavíme proti zlu přítomnému ve světě, především proti jeho příčinám."

Duchovními cvičeními pak na sklonku dne začal hlavu katolické církve a kuriální pracovníky provázet jezuitský kardinál Albert Vanhoye (na fotografii), bývalý sekretář Papežské biblické komise. Zahájeny byly v 18 hodin společnou modlitbou nešpor, body k meditaci a svátostným požehnáním v kapli apoštolského paláce ve Vatikánu Redemptoris Mater. Tu svými mozaikami vyzdobil slovinský jezuita Marko Ivan Rupnik. Exercicie skončí v sobotu 16. února a během nich se nebudou konat žádné papežské audience včetně středeční generální audience 13. února.

Pozornost si zaslouží i fakt, že 9. února, tedy pouhý den před zahájením svých exercicií, se papež setkal s účastníky národního shromáždění Italské federace pro duchovní cvičení. Jde o sdružení registrované Italskou biskupskou konferencí, které je složeno z diecézních kněží, laiků, řeholníků a řeholnic z celé Itálie. "Jde o silnou zkušenost s Bohem, danou nasloucháním jeho Slova, chápaného a přijatého ve vlastním osobním životě za přispění Ducha svatého, který v ovzduší mlčení, modlitby a meditace s pomocí duchovního vedení učí rozlišování za účelem očištění srdce, obrácení a následování Krista při plnění vlastního poslání v církvi a ve světě," řekl Benedikt XVI. o smyslu duchovních cvičení v projevu k účastníkům setkání.

První den duchovních cvičení

Inspirace k tématu letošních duchovních cvičení vyšla z listu Židům 4, 14: "Přivítejme Krista, našeho velekněze. 'Máme tedy vynikajícího velekněze, který prošel až do nejvyššího nebe: je to Ježíš, Boží Syn. Proto se pevně držme svého vyznání'."

Jak uvedl kardinál Vanhoye při první meditaci duchovních cvičení, "Kristova sláva je v tom, že miloval bez hranic, aby znovu obnovil společenství mezi námi hříšníky a svým Otcem." Rozjímání dnešního dopoledne měly jako témata: "Bůh k nám promluvil skrze svého Syna" a "Kristus je Syn Boží a náš bratr".

Bůh Bible není Bůh němý. Je to Bůh, který mluví k lidem, aby s nimi vstoupil do společenství. Tuto reflexi nabídl jezuita papeži a kuriálním pracovníkům v první meditaci včera večer. Náš Bůh chce s námi navázat a prohloubit osobní vztah a vůle komunikovat se výmluvně projevuje, když Bůh promluví k Mojžíšovi v hořícím keři.

"Je velmi zajímavé vidět, jak Bůh definuje sám sebe: 'Já jsem Bůh tvého otce, já jsem Bůh Abrahámův, Bůh Izákův a Bůh Jakubův!' Bůh sám se nedefinuje svou všemohoucností, ani svou vševědoucností, ale definuje se osobními vztahy s bezvýznamnými lidmi," zdůraznil dnes v bodech k meditaci kardinál Vanhoye.

Podle jeho slov by Bůh mohl mít mnoho důvodů k tomu, aby už nikdy nemluvil se svým lidem, který je nevěrný, ale on naopak tento vztah navazuje. Také Ježíš, když mluví se Samaritánem, činí nevídané gesto, vzhledem k nepřátelství mezi židy a samaritány. Protože to je ono Boží úsilí, úsilí o komunikaci. Autor listu Židům podle slov kardinála ukazuje dvě období hlásání Slova Božího a dva způsoby jeho zprostředkování. V prvním, Bůh mluvil skrze proroky, zatímco v tom druhém skrze Svého Syna, dokonalého prostředníka.

V meditaci z dnešního rána se kardinál Vanhoye pozastavil u dvou kristologických titulů z listu Židům, tedy: "Syn Boží" a také "náš bratr," protože Kristus přijal pokorně formu lidské existence, čímž nám projevil svou solidaritu, pokračoval ve své úvaze francouzský teolog.

Kardinál poté hovořil o rozhodujícím okamžiku spásy a o tajemství velikonoc, na které se v postní době křesťané připravují. "Kristova sláva nespočívá v ctižádosti nebo dosažení vlastních cílů. Není to sláva válečníka, který přemohl své nepřátele silou zbraní, ale sláva lásky, sláva získaná tím, že miloval bez hranic, aby znovu obnovil společenství mezi námi hříšníky a svým Otcem," dodal kardinál. Kristus s Otcem, Pánem nebe a země, Kristus oslavený, má moc uzavřít staré stvoření a ustanovit nové stvoření skrze své vzkříšení, zakončil své zamyšlení jezuitský kardinál při dnešní meditaci.

Exercicie pro papeže

Dávat exercicie papeži a pro celou římskou kurii je velká pocta. Čtyřiaosmdesátiletý kardinál Albert Vanhoye, emeritní profesor novozákonní exegeze, byl mimoto v předvánoční době minulého roku papežem Benediktem XVI. požádán, aby se stal jedním z těch, kteří představí veřejnosti novou papežovu encykliku o křesťanské naději Spe salvi (Nadějí jsme spaseni). K nynější hlavě katolické církve jej váže dlouholeté přátelství. Francouzský teolog zastával v letech 1990-2001 funkci sekretáře Papežské biblické komise, zasloužil se také jako poradce Kongregace pro nauku víry. Kardinálem byl jmenován během konzistoře na jaře r. 2006. Byl jediným ze jmenovaných bez biskupského svěcení. Je autorem 17 knih a řady odborných článků.

V březnu 1995 dával duchovní cvičení papeži Janu Pavlu II. a celé římské kurii také český kardinál Tomáš Špidlík. Traduje se, že po těchto exerciciích bolely papeže a kuriální pracovníky více bránice, než kolena...

Stejné pocty se v roce 1987 dostalo také bývalému generálnímu představenému. Holanďan Peter-Hans Kolvenbach v exerciciích vycházel z duchovního čtení Božího slova, jak je církev předkládá v prvním postním týdnu.

Zdroj: Ravat, VIS

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil