Články / V médiích Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Mučedník se smíchem na rtech

Úterý, 5.1.2021
Premiéra dokumentu o P. Adolfu Kajprovi SJ

Alena Rousová

Česká televize 2 připravuje dokumentární seriál o dějinách katolické církve v letech 1945–1989 s názvem Zakázaný Bůh. První díl, jehož premiéru můžete zhlédnout ve čtvrtek 7. ledna od 21.30 hodin, hovoří o jezuitském knězi a publicistovi Adolfu Kajprovi, který byl za své názory vězněn nacisty i komunisty. Režie Jan Rendl.


V květnu 1945 skončila druhá světová válka porážkou nacistického Německa. Katolická církev, za protektorátu pronásledovaná, ze střetu s nacismem vyšla jako morální autorita. Řada katolických kněží vystoupila proti okupaci, řada byla vězněna. Tak jako jezuita a publicista Adolf Kajpr. Ten přežil věznění v koncentračních táborech Dachau a Mauthausen. Stejně jako další se hned po návratu pustil do činnosti – kázal, psal články, vydával několik časopisů, mezi nimi například tituly Dorost a Katolík. V těchto časopisech se vyjadřoval k aktuálnímu i politickému dění. Mimo jiné kritizoval odsun německého obyvatelstva z pohraničí. Z porážky nacistického Německa ale vyšla jako nejsilnější strana politického spektra komunistická strana. Od roku 1945 držela v ruce klíčové státní instituce a snažila se získat moc totální. Střet s katolickou církví se dal očekávat. A kritické Kajprovy články v jeho časopisech komunistům pochopitelně nedělaly radost. I proto jim byl postupně omezován po válce nedostatkový papír. Po převratu v roce 1948 byl Adolf Kajpr uvězněn a odsouzen za velezradu. Zemřel ve věznici v Leopoldově v roce 1959, údajně právě ve chvíli, kdy se zasmál vtipu. Mučedník se smíchem na rtech je první díl třináctidílného dokumentárního seriálu Zakázaný Bůh, který na příbězích a v kontextu ukazuje dějiny katolické církve v Československu v letech 1945–1989. Na Kajprově příběhu ukazuje období, kdy se teprve převzetí moci KSČ připravovalo a kdy se konflikt mezi církví a později vládnoucí stranou připravoval.


Zdroj: ČT 2.
Foto: Archiv.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.9.2024 Žehnání pomníku P. Adolfa Kajpra SJ v Bratronicích
2.9.2024 Dokument České televize o Adolfu Kajprovi
28.8.2024 Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil