Články / Dokumenty Dnes je 23. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Křesťan je stále v náruči Boží

Pondělí, 30.5.2022
Vybráno z promluvy P. Adolfa Kajpra SJ z 6. února 1949

Alena Rousová

A křesťan věří, že je stále v té náruči Boží, věří, že Kristus je stále s ním, že Kristus přichází tisícerým způsobem. A obyčejně nejjistěji přichází tam, kde nějaká bolest přichází, tam je on. „Hle, ženich přichází, vyjděte vstříc Kristu Pánu.“ Tak zní antifona ve mši o svatých pannách. Ten ženich vždycky a všude přichází. Jen kdybychom měli dost víry v něho a dost jasnozřivé lásky k němu. Ta by nám dala sílu, abychom jeho příchod vycítili ve všem, abychom cítili pohlazení jeho ruky i tehdy, když nám na př. zubní lékař sahá kleštěmi do úst, aby nám vytáhl bolavý zub, a při jiných a jiných, snad ještě horších příležitostech.

Nepůjde to vždy s jásotem, je těžko vždycky zpívat, někdy máme hrdlo velmi stažené a sotva zdržujeme slzy, ale aspoň bychom se měli vždy dopracovat k povzdechu Krista Pána na hoře Olivetské: „Otče, nemůže-li tento kalich odejít ode mne, staň se vůle tvá.“ Nikdy nepronikneme onu tajemnou spleť, v níž se proniká naše svobodná vůle s všemohoucím působením Božím. Nikdy nemáme pasivně přihlížet k žádnému zlu, vždy nám mají znít duší slova sv. Pavla: „Nedej se přemoci zlem, nýbrž přemáhej zlo dobrem.“ I Kristus Pán to dělal. Kolikrát v evangeliu říká: „Ještě nepřišla hodina má“, a proto uniká pronásledovatelům, projevuje svou sílu divotvornou a podobně. Ale jednou ta hodina přišla. „Otče, přišla hodina“… říká při Poslední večeři. A proto když na hoře Olivetské Petr vytahuje meč a chce bojovat, říká mu Kristus Pán: „Nech meč na svém místě. Jak se naplní Písma?“ Jak se splní vůle Boží, budu-li se jí vyhýbat? Pán Ježíš cítil jasně, věděl dobře, že přišla jeho hodina. My to většinou nevíme, nevíme žádného zvláštního zjevení. Ale můžeme dobře rozpoznat z okolností, kdy se nedá nic měnit, a v takové chvíli bychom se měli přestat vzpírat, v takové chvíli bychom měli uznat, že Bůh to chce, a skloniti se před jeho vůlí s dětinnou úctou. Naše modlitba by měla znít takto: „Pane Bože, dej mi sílu, abych změnil a zlepšil, co se dá změnit a zlepšit; dej mi klid, abych přijal to a abych se smířil s tím, co se nedá změnit, a dej mi moudrost, abych rozeznal, kde začíná jedno a kde končí druhé.“

Ne, křesťanství není náboženství pro lidi milující klid. Není nic protivnějšího než jakýsi stoický nebo budhistický útěk před rozčilováním a vzrušením, než hledání sobeckého klidu, kde by nás nic nerušilo. Kolik utrpení přináší s sebou na př. pravá láska! Ona způsobuje, že žijete v druhých, a všecky jejich starosti a mnohdy jejich hlouposti se odrážejí do našeho vlastního života. Jak často vás napadne: Proč to potřebuji? Proč se nestarám jen sám o sebe? Pak bych mohl mnohem klidněji spát. Ale každý takový nápad je moudrost otravující. My přece jenom vždycky žijeme více, když prožíváme s druhými jejich život, i kdyby nám to prožívání přineslo sebe více útrap, než když se schoulíme do sebe.


Zdroj: Adolf Kajpr, Ministerium verbi (Kázání o mši svaté, o posledních věcech člověka a o rozličných aspektech víry), k vydání připravil Vojtěch Novotný, Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2017, s. 220-222).
Foto: Alena Rousová.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.9.2024 Žehnání pomníku P. Adolfa Kajpra SJ v Bratronicích
2.9.2024 Dokument České televize o Adolfu Kajprovi
28.8.2024 Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil