Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Setkání jezuitských noviciátů v Lyonu

Pondělí, 10.10.2022
Lyon. Od 2. do 9. srpna se ve francouzském Lyonu konalo setkání jezuitských noviciátů z Birminghamu, Innsbrucku a Lyonu. Bylo to první osobní setkání od vypuknutí pandemie covidu v roce 2020. Program probíhal v noviciátu Rue Sala v Lyonu a zahrnoval třídenní návštěvu jezuitské komunity v Lalouvescu při kostele svatého Jana Františka Régis SJ.


Tématem setkání byl řeholní slib chudoby v reakci na nedávnou žádost otce generála Artura Sosy, aby celé Tovaryšstvo Ježíšovo přezkoumalo, jak žije chudobu ve svých jednotlivcích, komunitách i jako celek. Společné zamyšlení začalo tím, že novicové sdíleli své zkušenosti, které získali při žití slibu chudoby a při práci s lidmi na periferii. Prezentace byly promyšlené, výmluvné a promodlené; byly přijímány v atmosféře vzájemného naslouchání. To dalo tón celému shromáždění. Později byl každý noviciát vyzván, aby se podělil o svoji zkušenost v rámci sociálního apoštolátu.

Skupina navštívila P. Jeana Noëla Gindrea SJ na Coup de Pouce Université v Lyonu, což lze přeložit jako Univerzita pomocné ruky. Dozvěděli se jak o snaze pomoci lidem ze znevýhodněného prostředí v přístupu k vysokoškolskému vzdělání, tak o motivaci k takovému apoštolátu. Následovala rozsáhlá diskuze, která hledala, v čem je tento apoštolát typicky jezuitský, zkoumala napětí spojená s podporou víry a spravedlnosti v tak nábožensky a kulturně rozmanitém prostředí. Účastníci se dověděli o křesťanské historii města během návštěvy kulturního centra křesťanství Antiquaille.

Vrcholem cesty byla návštěva chrámu svatého Jana Františka Régis v Lalouvescu. Farář P. Michel Barthe-Dejean SJ provedl skupinu bazilikou a muzeem věnovaným tomuto světci. Pro většinu členů skupiny to bylo poprvé, co o něm slyšeli. Všichni se připojili ke mši svaté pro farní společenství a ke slavnostnímu pohoštění během farního svátku v neděli 8. srpna. Skupina také přijala pozvání k odpočinku u jezera Devesset, kde bylo možné koupání a projížďka na šlapadlech!

Poslední večer v Lyonu byl spojený s grilováním, které připravili novicové. Každý z nich předvedl pantomimu, píseň, dramatické představení nebo zorganizoval hru během tohoto závěrečného přátelského setkání. Přínos týdne byl rozmanitý, v neposlední řadě se o něj zasloužila každodenní mše svatá, kterou střídavě připravoval každý noviciát. Všichni ocenili, že se dozvěděli o postřezích a zkušenostech ostatních na téma chudoby, ale – jak řekl novicmistr západoevropské frankofonní provincie P. Arnaud de Rolland SJ – bylo to „prosté bratrství“, které bylo možná největším pokladem, který přítomní objevili během společně stráveného času.


Zdroj: Jesuits in Europe / France.
Foto: Jesuits in Europe / France (zcela vpravo P. Pavel Bačo SJ z české provincie)

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.10.2024 Třetí probace v Egyptě
16.9.2024 Vietnamská jezuitská provincie má dost povolání
15.9.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
27.8.2024 Mezinárodní noviciát v Birminghamu
7.8.2024 Jezuitští bratři z Evropy se setkali v Maďarsku



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil