Články / V médiích Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Podnětná studie o českém jezuitovi Karlu Říhovi

Úterý, 24.1.2023
od tří slovenských autorů

Pavel Ambros

V loňském roce byl v mezinárodním časopise Religions (vydávaný portálem Multidisciplinary Digital Publishing Institute se sídlem v Ženevě) publikován rozsáhlý článek Metafyzika a mystika: mystické aspekty a prvky v díle českého myslitele Karla Říhy tří slovenských autorů: Martina Vaška, Andrey Blaščíkové, Rastislava Němce.


Je známo, že český jezuita (1923–2016) navázal na myšlení Maurice Blondela. Chtěl rozšířit a prohloubit základy transcendentální filozofie. Vnímal možnosti nové metafyziky, která by se ustavila teprve v triadickém způsobu myšlení – poznání, chtění, bytí. Původně se domníval, že základní filozofickou teorií je teorie morálního obrácení. Podle autorů Říha chápal událost mravní konverze jako mystický obrat, proměnu, v níž nacházíme sami sebe tím, že se realizujeme v oddanosti druhým. V této proměně dosahuje svého cíle snaha o metafyziku, která je založena na mezilidských vztazích. Metafyzika odstraňuje sama sebe a začleňuje se do teologie. Teologie nakonec dochází k závěru, že pravda není v naší moci, ale chce se nás zmocnit. Podle něj často ani nevíme, kam nás vede a co po nás bude chtít. Ale přece jen můžeme budoucnosti důvěřovat.

Autoři říkají: „V jeho díle (…) můžeme nepochybně spatřovat mystické aspekty a prvky. Mystická zkušenost je integrována do jeho díla, které z této zkušenosti vychází. V homilii při pohřební mši za otce Říhu jsme mohli slyšet, že se mu podařilo uchopit a prožít svou první mystickou zkušenost z mládí stejně jako další mystické zážitky, například setkání s živým Bohem. Pro něj to byl Bůh křesťanské víry, tradice jeho rodičů, sousedů a církve vůbec. Důležitou inspirací pro něj byla Blondelova filozofie jednání, která podle Říhy vychází ze základní intuice, že svobodné rozhodnutí otevírá prostor pro novou zkušenost, nebo – jinak řečeno – podle níž se jednání a kontemplace vzájemně podmiňují. To odpovídá chápání pravdy – na rozdíl od abstraktní harmonie rozumu a věci Blondel staví konkrétní harmonii mysli a života.“

Připomeňme, že otec Karel Říha zemřel v pondělí 13. června 2016 v kroměřížské nemocnici Milosrdných sester svatého Vincence de Paul ve věku devadesáti tří let. Pochován je na Svatém Hostýně.


Foto: Alena Rousová.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.7.2024 Duchovní cvičení v běžném dni
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil