Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Výstava „Internace v Semilech 1950–1953“

Středa, 1.2.2023
Semily. Od 30. září 2022 do 2. dubna 2023 probíhá v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech výstava ohledně internace řeholníků v semilské nemocnici, čemuž odpovídá její podtitul „Odkrývání osudů řeholníků v nemocničním oddělení“.


Události spojené s tajným oddělením semilské nemocnice jsou asi nejzamlženějším a nejzáhadnějším tématem historie města, které si žádá, aby bylo objasněno. Co je pravdy na zvěstech o tom, že zde byli v rámci komunistické Akce K řeholníci a kněží masivně mučeni? Zasloužil si primář Pluhař, aby na něho členové ilegální protikomunistické organizace ILPKORG1 připravovali atentát? Nebo vše bylo jinak, než se na první pohled zdá? Vydejme se společně na pátrání, které nás provede tehdejšími semilskými i republikovými událostmi a dovede nás až ke skutečným konkrétním osudům kněží a řeholníků.

Součástí projektu je rovněž výstava Jana Kristoforiho „Návrat na místo činu“. Jednou z určujících životních etap tohoto významného českého malíře byl jeho semilský pobyt na počátku padesátých let dvacátého století. Pracoval zde v propagačním oddělení podniku Kolora, zároveň se zapojil i do činnosti ilegální protikomunistické organizace ILPKORG1 a byl za to zatčen a odsouzen na deset let. Po letech vězení a úředních obstrukcí emigroval do Švédska a do Čech se vrátil až po roce 1989. Kolekce děl z majetku rodiny představuje průřez tvorbou, jak plastické obrazy, tak grafiku; jak díla inspirovaná autorovými nelehkými životními osudy, tak i náměty velebící krásu žen.

Výstava se koná ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek, Státním okresním archivem Semily a Ústavem pro studium totalitních režimů a je postavena na podrobném osmiletém archivním výzkumu.

Záštitu převzali ministr kultury Martin Baxa a arcibiskup pražský Jan Graubner, realizace byla finančně podpořena grantem Ministerstva kultury České republiky.

Na reportáž České televize o této výstavě se můžete podívat ZDE (po 19. minutě pořadu).


Zdroj/Foto: Muzeum a Pojizerská galerie Semily.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům
22.2.2024 Výstava Křesťanský demokrat JUDr. Bedřich Hostička
18.10.2023 Sběr zimního vybavení
28.8.2023 Neodůvodněná agrese proti jezuitům v Nikaragui pokračuje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil