Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Církev blahořečí 4 japonské jezuity a dalších 184 mučedníků

Neděle, 23.11.2008
Nagasaki. Velkou událost oslaví japonská katolická církev. V městě Nagasaki bude 24. listopadu prohlášeno za blahoslavené 188 mučedníků z pronásledování církve v 17. století. Na obřadu papeže zastoupí kardinál Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení. Mezi 188 mučedníky jsou čtyři kněží, řeholníci, laici a dokonce i děti.

Neznámější z nových blahoslavených je jezuita Petr Kasui Kibe (1587-1639), konvertita ke křesťanství, který je někdy přezdíván "japonský Marco Polo". Mezi mučedníky jsou i další tři jezuité: bratr Nicholas Keian Fukunaga (1569-1633), evangelizátor plný odvahy a odhodlanosti, Julian Nakaura (1568-1633), který neváhal vydat se do Evropy, aby se setkal s papežem Řehořem XIII. a několika tehdejšími panovníky, a Diego Yuki Ryosetsu (1574-1636), jenž byl vysvěcen na kněze v Manile a vynikal velkou erudicí a vzdělaností.

Prvním křesťanským misionářem v Japonsku byl v letech 1549-1552 sv. František Xaverský. Po několika desetiletích na to však začalo velké pronásledování, které si vyžádalo mnoho obětí. Mezi prvními mučedníky byl i sv. Pavel Miki, ukřižovaný v Nagasaki roku 1579. Ten byl spolu s ostatními věrnými křesťany, kteří prolili svou krev pro víru, svatořečen už papežem Piem IX. Dalších 205 mučedníků bylo blahořečeno roku 1867. V roce 1603 vypukla v Japonsku další vlna pronásledování, při kterém položily svůj život desetitisíce křesťanů. Mezi nimi bylo i 188 mučedníků, kteří budou letos blahořečeni. Japonská církev pak dalších 250 let žila v podzemí a to až do té doby, kdy v 19. století znovu mohli přijít misionáři z Evropy.


K tématu čtěte také: Mezi novými blahoslavenými bude japonský Marco Polo
K dispozici jsou stručné životopisy čtyř jezuitů v angličtině
.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil