Články / Aktuality Dnes je 22. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku

Úterý, 10.10.2023
Dánsko. Na začátku září oslavila farnost Neposkvrněného početí v Aarhusu své sto padesáté výročí. Již dříve ve městě existovaly katolické komunity, které se rozvíjely do roku 1537, kdy zanikly působením reformace.


Jubilejní oslavy začaly 2. října slavením eucharistie podle chaldejského obřadu v chaldejském kostele svatého Mikuláše. Na liturgii se shromáždila irácká komunita, která je významnou katolickou skupinou ve městě. Mši předsedal chaldejský biskup z Aleppa v Sýrii Antoine Audo SJ, který přijal pozvání k oslavám jubilea.

Na hlavní nedělní mši svaté v latinské části farnosti se sešlo mnoho lidí z farního společenství, ale i hosté ze sousedních farností a dalších měst. Kostel byl zaplněn do posledního místa. Mnoho lidí sledovalo liturgii na obrazovkách připravených ve farním domě, protože kostel nemohl pojmout všechny hosty.

Hlavním celebrantem mše svaté byl biskup Antoine spolu s biskupem Czesławem Kozonem z Kodaně, koncelebrovali jezuité z Aarhusu a Kodaně. Pozván byl také přítel jezuitů P. Vasyl Bahlei z ukrajinské řeckokatolické komunity. Představeného Velkopolsko-mazovské provincie Tovaryšstva Ježíšova, do které Dánsko patří, zastupoval otec Mateusz Ignacik SJ. Slavnosti byli přítomni i kněží dánské luteránské církve.

Po mši svaté oslava pokračovala v nedaleké katolické škole. Zde byl čas na proslovy a předávání dárků. Jeden z dárků byl obzvlášť dojemný. Ukrajinská komunita představila speciální relikvii – část rakety přivezené vojáky z fronty v Bachmutu, zdobené podobiznou svatého Ignáce. Mnoho Ukrajinců vyjádřilo svou vděčnost za přijetí, které zažili ve farnosti Aarhus.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Denmark.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.9.2024 Katolický festival na Sibiři
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil