Články / V médiích Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Lidé citlivě vnímají každý švindl

Čtvrtek, 11.12.2008
Perspektivy nabídly rozhovor s Michalem Altrichtrem a výročí Jesliček

Redakce Jesuit.cz

Zatímco v příloze Katolického týdeníku Perspektivy 48/2008 se mohli čtenáři zahloubat do rozhovoru s jezuitou Michalem Altrichtrem nejen o dnešní spirituální teologii, poslední číslo stejného periodika připomenulo 350. výročí od chvíle, kdy tiskárna při jezuitské akademii na Starém Městě pražském vytiskla nevelký zpěvník barokního básníka Fridricha Bridela s názvem Jesličky, staré nové písničky.


Michal Altrichter je přesvědčen, že termín "spiritualita" vždy vyvolával protichůdné reakce, což ovšem nemusí být jen handicap, ale i přednost. "Skutečnost, která se obtížně definuje, totiž často lidem nasazuje brouka a boří zaběhané stereotypy. Spirituální teologie je dnes sice nejpopulárnější, ale současně i nejnáročnější teologický obor," domnívá se jezuita, který působí v olomouckém Centru Aletti a přednáší na CMTF.

Nad náboženským vědomím Čechů si nezoufá. "Pro českou mentalitu je typické určité hledačství, my neradi papouškujeme samozřejmé záležitosti a tajemství se dotýkáme spíš s jemným ostychem. A to je určitě naše veliká výsada." Pro Altrichtera je především důležité nechat prostor Duchu, který v jednotlivých lidech působí úplně jinak, než si představujeme.

Olomoucký jezuita důsledně odmítá pragmatismus, "který stále všechno jen vyhodnocuje a vtěsnává do statistik," protože "každý jednotlivý člověk má svůj vlastní rytmus." Kněz má v této situaci důležitou roli, ale musí si zachovat svou tvář. "Kněz musí zůstat vnitřně svobodný a vědět, že Hospodin jej posílá do terénu s tím, co je právě jemu bytostně vlastní. A lidé zase musejí vědět, že to není člověk bez tváře, že to není nějaká amorfní plastelína, která se jen podbízí a rozlévá na všechny strany a kde nic tu nic."

Altrichter zdůrazňuje, nakolik je dnes důležitá odvaha k jinakému, ale i ryzost a autenticita. "Lidé dnes totiž velice citlivě vnímají každý švindl, když chceme pomocí všelijakých reklamních triků duchovní věci popularizovat, místo abychom je předkládali v jejich původní syrovosti," dodává.

Jesličky oslavily jubileum

Velký prostor je v příloze Katolického týdeníku Perspektivy 50/2008 věnován 350. výročí od vydání zpěvníku "Jesličky, staré nové písničky" jezuity Fridricha Bridela (1619-1680). Stránku připravili Věra Frolcová, Marie Škarpová, Pavel Kosek a Tomáš Slavický.

Marie Škarpová se domnívá, že ve srovnání s velikány exulantské kancionálové produkce jsou Bridlovy Jesličky "jen hymnografickou drobničkou". Literární historička, která se velkou měrou spolupodílela i na organizaci nedávno proběhnuvší mezioborové konference v Kutné Hoře, ovšem oceňuje, že barokní jezuitský básník "dokázal ono bohaté dědictví české duchovní písně plodně využít a zároveň jimi tvořivě obohatil dosud skrovnou (sotva půlstoletou) kancionálovou tradici českých katolíků".

"Kvalitu Brideliovy redakční práce dokazuje především promyšlenost, s níž repertoár sestavil. O tom, že ji provedl dobře, svědčí také to, že nejedna píseň byla převzata i do pozdějších zpěvníků včetně velkých kancionálů, z nichž se zpívalo po řadu následujících generací doslova v každém kostele. Bridelův útlý kancionálek, dochovaný do dnešních dob všeho všudy ve třech exemplářích, tedy i tímto způsobem přispěl k bohatství české kultury slavení Vánoc," dočítáme se mimo jiné na stránce Perspektiv věnované Bridelovým Jesličkám. Nechybí ani ukázka známé koledy Veselé vánoční hody, nebo písně "Co tu stojíte".


Zdroj: Archiv Katolického týdeníku


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.3.2021 Jezuitský týden v Remeši
3.12.2018 Slovenský biblista P. Peter Dubovský SJ bude přednášet v Praze
28.11.2018 Konference o církevních osobnostech v historii Československa
26.11.2018 Konference o cyrilometodějské tradici se uskuteční ve Starém Městě
19.11.2018 V Olomouci proběhne III. konference o evangelizaci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil