Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nové číslo kutnohorského Krásného města se věnuje jezuitům

Středa, 1.4.2009
Kutná hora. První letošní číslo časopisu přátel Kutné hory Krásné město si zvolilo ústřední téma "Jezuité a Kutná Hora". Čtvrtletník, založený již v roce 1938, se tak ještě jednou vrací k listopadovému projektu Bridelius a Kutná Hora, který se věnoval osobnosti barokního básníka a jezuity Bedřicha Bridela (1619-1680).

Číslo, jehož obálku zdobí bývalá jezuitská kutnohorská kolej, zahajuje článek "Bridelius a Kutná Hora - malé ohlédnutí za projektem". Autorkou je hlavní organizátorka celé akce Petra Bělohlávková z Katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Ve své stati shrnuje, jak projekt vznikl, jak se připravoval a jak probíhala jeho realizace. Nezapomněla připomenout všechny, kteří se na organizaci akce podílely.

Následuje přepis promluvy jezuitského provinciála Františka Hylmara, která zazněla 28. listopadu během večerní zádušní bohoslužby za barokního jezuitského básníka. Literární historik Radko Šťastný pak navazuje medailonem, kde představuje B. Bridela především jako literáta a zprostředkovává ukázky z jeho básnické tvorby.

Jezuita Petr Havlíček pak ve své stati seznamuje čtenáře Krásného města s postavou zakladatele jezuitů Ignáce z Loyoly. Stručný text Jany Vaněčkové se zmiňuje o panelové výstavě nazvané "Jezuité na Kutnohorsku v období baroka".

Poněkud obsáhlejší je článek "Ora et Labora" týkající se podnikatelských aktivit kutnohorských jezuitů. Ve svém příspěvku Pavel Novák na konkrétních případech ukazuje, jak jezuitský řád fungoval po ekonomické stránce. Zajímavé je i srovnání jeho podnikatelských záměrů s dalšími tehdejšími kutnohorskými podnikateli.

Jezuité na Hrádku - tak se jmenuje stať Kateřiny Vobořilové, věnovaná především tamější jezuitské škole. Alice Šimůnková se pak krátce vrací k době, kdy jezuitskou kolej po dočasném zrušení řádu v roce 1773 využívala ke svým potřebám armáda. Téma Jezuité a Kutná Hora pak uzavírá šéfredaktor Lukáš Provaz příspěvkem nazvaným Působení jezuitů v Kutné Hoře a osobní fond Bohumila Hanuše (1905-1988). Autor v něm připomíná celoživotní zájem zmíněného pedagoga a oblastního historika o dějiny dosud největšího katolického řádu.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.3.2021 Jezuitský týden v Remeši
3.12.2018 Slovenský biblista P. Peter Dubovský SJ bude přednášet v Praze
28.11.2018 Konference o církevních osobnostech v historii Československa
26.11.2018 Konference o cyrilometodějské tradici se uskuteční ve Starém Městě
19.11.2018 V Olomouci proběhne III. konference o evangelizaci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil