Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Indický provinciál Serrao navštívil českou metropoli

Úterý, 21.9.2010
Praha. Na začátku září navštívil krátce českou metropoli nový představený indické provincie Karnátaka Francis Serrao. Mimo jiné se setkal i s českým provinciálem Františkem Hylmarem a s prezidentem Arcidiecézní charity Praha Vojtěchem Eliášem. Při té příležitosti představil projekt zcela nové jezuitské misijní stanice ve městě Gulbarga a hledal partnery, kteří by tento projekt mohli finančně podpořit.


Provinciál velmi živě se rozvíjející jezuitské provincie Karnátaka přijel do české metropole v pondělí 6. září z bavorského Norimberku, kde měl setkání s pracovníky s misijní nadací německých jezuitů. Při setkání s českým provinciálem a pracovníky Arcidiecézní charity Praha nastínil projekt v nově založené diecézi Gulbarga. V budoucnu by v nově založené misii měly postupně vyrůst budovy internátů pro dívky a pro chlapce, střední škola a univerzita.

Nadpoloviční většinu obyvatelstva v dané oblasti tvoří nejnižší vrstva dalitů, vytlačovaná na okraj indické společnosti. Jezuité se dlouhodobě snaží těmto nejchudším z chudým pomáhat především tím, že jim nabízejí lepší vzdělání a s ním i vstupenku do lepší budoucnosti. Tak bojují indičtí jezuité proti největší sociální nespravedlnosti, jakou Indie zná: kastovnímu systému. Ten byl sice oficiálně zrušen a zakázán, ale dále přetrvává v myslích a srdcích lidí.

Město Gulbarga leží ve státě Karnátaka a patří k velmi významným městům s dlouhou a bohatou historií, jež sahá až do 6. století. Celý tamější distrikt byl původně pod správou Dillíského sultanátu. Když však po vzpouře muslimských důstojníků jmenovaných z Dillí založil Hassan Gangu v roce 1347 Bahmánský sultanát, vybral si právě Gulbargu (tehdy Ahsenabad) jako jeho hlavní město.

V letech 1724 - 1948 byla Gulbarga součástí Hajdarábádu, který byl až do roku 1948 největším knížecím státem na indickém subkontinentu. V září 1948 jej ovšem Indie anektovala a byl tedy až do roku 1956 jedním ze spolkových států Indické republiky. Poté byl Hajdarábád rozdělen podle jazykových oblastí mezi státy Ándhrapradéš, Maháráštra a Karnátaka.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
19.2.2023 Nové kurzy v cyklu Večerní studium spirituality
12.9.2022 Nové kurzy v cyklu Večerní studium spirituality
31.8.2013 Indický jezuita AMA Samy učil v Praze meditaci
9.5.2012 Indický religionista Noel Sheth přednášel v Česku
19.10.2011 Do Prahy přijede indický jezuita Orville de Silva



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil