Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Představený slovenských jezuitů Peter Bujko náhle zemřel

Úterý, 3.9.2013
Bratislava. Ve věku nedožitých 45 let zemřel v úterý 3. září slovenský jezuitský provinciál Peter Bujko. V čele provincie stál od října 2009. Odešel v nemocnici v Dolním Kubíně, kde byl hospitalizován v sobotu 31. srpna na neurologickém oddělení pro náhlé zdravotní komplikace s prudkými bolestmi krční páteře. Za příčinu jeho náhlé smrti bylo lékařsky stanoveno selhání srdce (prasknutí aorty).


Zádušní bohoslužbu za náhle zesnulého slovenského provinciála sloužil v sobotu 7. září od 11 hodin v kostele Nejsvětějšího Spasitele v Bratislavě arcibiskup Cyril Vasiľ SJ s bratislavským arcibiskupem Stanislavem Zvolenským. Po mši bylo tělo otce provinciála přeneseno do jeho rodné obce Nová Kelča. Tam se v neděli 8. září od 15.30 hodin konala v místním kostele pohřební bohoslužba. Po ní následovaly pohřební obřady na místním hřbitově, kterým předsedal arcibiskup Bernard Bober.

Podle řeholního práva Tovaryšstva Ježíšova byl v případě smrti provinciála vzhledem k nastalé situaci jeho úřad svěřen služebně nejstaršímu členu konzultu Jozefu Šuppovi SJ, kterého generální představený jezuitů Adolfo Nicolás později jmenoval vice-provinciálem. Asistent otce generála Severin Leitner vyjádřil celé slovenské provincii hlubokou soustrast. Podle jeho slov generální kurie zahrnuje zesnulého a celou provincii do svých modliteb.

„Jeho náhlý odchod se nás všech hluboko dotkl, ale víra v Boha a bratrský soucit nám přinášejí světlo naděje a důvěry," uvedl asistent zesnulého slovenského provinciála, Peter Girašek SJ. „Dostali jsme velké množství soustrastných e-mailů z celého Tovaryšstva, především však od evropských provinciálů. Zpráva o úmrtí našeho otce provinciála je všechny šokovala. Všichni vnímáme modlitbu celého řádu a mnohých našich příbuzných, přátel či známých."

P. Peter Bujko SJ se narodil 16. září 1968 ve Vranově nad Teplou a vyrůstal v Nové Kelči. V roce 1990 vstoupil do kněžského semináře jako bohoslovec Košické diecéze. V roku 1993 vstoupil do dvouletého jezuitského noviciátu. Po jeho ukončení pokračoval ve studiu teologie na Teologickém institutu sv. Aloise v Bratislavě (dnes Teologická fakulta Trnavské univerzity). Už během studií teologie se začal zajímat o ignaciánskou spiritualitu a duchovní cvičení. Po kněžském svěcení 27. června 1998 působil dva roky v Exercičním domě sv. Ignáce v Prešově. Jeho hlavní náplní bylo dávání duchovních cvičení a pastorační činnost v kapli svatého Ignáce exercičního domu. V jubilejním roce 2000 navázal postgraduálním studiem teologie na Vysoké škole filozoficko-teologické Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve svém licenciátu a doktorátu se věnoval dogmatické teologii a ignaciánské spiritualitě.

Když se v roce 2005 vrátil ze studií, představení ho jmenovali spirituálem slovenských scholastiků (mladých jezuitů ve formaci) v Bratislavě. Jeho úkolem bylo doprovázet své mladší spolubratry, kteří absolvovali svoje filozofické a teologické studium, v lidském a duchovním rozvoji, ale také v přípravě na kněžskou službu. Kromě toho začal přednášet dogmatickou teologii na Teologické fakultě TU v Bratislavě a na Pedagogické fakultě TU v Trnavě. Řeholní formaci završil tzv. třetí probací v Dublině na přelomu let 2007 a 2008. Po návratu navázal na své pastorační působení v koleji Nejsvětějšího Spasitele v Bratislavě jako spirituál scholastiků a také se vrátil jako přednášející na Teologickou fakultu TU v Bratislavě a na Pedagogickou fakultu TU v Trnavě. Provinciálem byl jmenován 13. července 2009 a tento úřad vykonával od 31. října 2009. V sobotu 31. srpna 2013 musel být náhle hospitalizován s prudkými bolestmi krku na neurologickém oddělení nemocnice v Dolním Kubíně, kde zemřel v časných ranních hodinách dne 3. září 2013.


Zdroj: TK KBS, Jezuiti.sk. Přečtěte si rozhovor s představeným slovenských jezuitů, který vyšel na našich stránkách. TV LUX připravilo na památku P. Petra Bujka krátké vzpomínkové video.

Parte ke stažení zde.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
19.12.2013 Novým provinciálem slovenských jezuitů byl jmenován Rudolf Uher
27.11.2009 Je důležité naslouchat
10.11.2009 Jako jezuité dnes žijeme v napětí
20.7.2009 Nový provinciál Slovenské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil