Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Římě si připomněli osobnost Adolfa Kajpra

Pátek, 13.12.2013
Řím. Ve čtvrtek 12. prosince se na Papežském orientálním institutu v Římě uskutečnilo veřejné čtení z díla věnovaného osobnosti a odkazu českého jezuity Adolfa Kajpra. O knize pražského teologa Vojtěcha Novotného Maximální křesťanství: Adolf Kajpr SJ a list Katolík i o čtení, kterého se ujal Richard Čemus SJ, informovalo rovněž italské čtvrteční číslo deníku Svatého Stolce L’Osservatore Romano v článku s titulkem Jezuita, který zpochybnil ideologie: Vzpomínka na Adolfa Kajpra na Papežském orientálním institutu.


Podvečerní čtvrteční čtení nazvané Adolf Kajpr SJ: Křesťanem až do posledního dechu se na Papežském orientálním institutu v Římě uskutečnilo v rámci cyklu „Čtvrtky na Orientále“, který má za cíl zvýšit povědomí o spiritualitě a historickém vývoji křesťanství v Gruzii, Arménii a dalších slovanských zemích, a to také u široké laické veřejnosti.

Z knihy docenta dogmatické teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Vojtěcha Novotného četl Richard Čemus SJ, který přednáší na Fakultě východních církevních věd Papežském orientálním institutu a ke knize také napsal italskou recenzi. Pro čtvrteční večer Richard Čemus vybral několik úryvků, které pak komentoval. „Svatý stolec svěřil Papežský orientální institut Tovaryšstvu Ježíšovu. Naší povinností je informovat o našem řádu. Kniha tohoto večera vypráví příběh jezuity, který by v Itálii neměl šanci stát se známým, protože kniha je psána v češtině. Čtení z 12. prosince chce vzdát poctu tomuto členovi řádu sv. Ignáce, který ve velmi těžké době jasně vynikal svou celistvostí a odvážností svého svědectví,“ uvedl pro L’Osservatore Romano Richard Čemus SJ.

Současná doba si žádá maximální křesťanství

Monografie Vojtěch Novotného Maximální křesťanství: Adolf Kajpr SJ a list Katolík, která vyšla loňského roku v nakladatelství Karolinum, představuje životní osudy českého jezuity, novináře a mukla Adolfa Kajpra (1902-1959). Přináší také svědectví pamětníků a bibliografii této mimořádné postavy českých církevních dějin. Při psaní této obsáhlé monografie Novotný vycházel ze všech dostupných pramenů, včetně dokumentů uložených v archivu StB.

Za svůj odvážný opoziční postoj vůči Hitlerově ideologii zaplatil Adolf Kajpr pěti lety v koncentračním táboře v Dachau. Po návratu do Prahy v roce 1945 se stal šéfredaktorem listu Katolík, který vznikl již za první republiky, za války byl zastaven a roku 1945 byl obnoven v podstatně nové podobě. Během pouhých tří let, do nástupu komunismu v moci, se Kajprovi podařilo shromáždit kolem časopisu celou českou katolickou inteligenci.

„Adolf Kajpr navrhl novou vizi vztahu katolíků ke světu a církve ke společnosti, která předjímá Druhý vatikánský koncil,“ píše italský deník L’Osservatore Romano. „A tato „pozitivní“ vize lidské přirozenosti, odpovědnosti za svět a závazku vůči společnosti se v Kajprově vlasti začíná prosazovat teprve dnes, po tom, co dvacet let komunistické diktatury zamezilo obyvatelstvu přístup k věcem veřejným,“ uvádí dále L’Osservatore Romano. Kajpr věděl, že už nestačí být průměrnými křesťany, ale že současná doba si žádá křesťanství maximální, extrémní, totální. Odtud také odvozuje svůj název monografie Vojtěcha Novotného - Maximální křesťanství.


Na stránkách České televize je ke shlédnutí dokument o Adolfu Kajprovi Vězeň a prorok, natočený v roce 2011 v rámci cyklu Neznámí hrdinové. Osobnosti Adolfa Kajpra je věnováno také jedno číslo bulletinu Jezuité (2009, roč. XVIII, č. 4)

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu
19.7.2022 Především bychom měli být vášnivci pro pravost svých niter, svých citů a slov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil