Články / Nové knihy Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Vyšla nová kniha o jezuitské koleji v Brně

Středa, 26.3.2014
Kniha Jezuité a Brno byla představena veřejnosti

Lenka Češková

O slavnosti Zvěstování Páně, v úterý 25. března v podvečer, se v Rytířském sále na Nové radnici v Brně konala prezentace nové knihy o dějinách jezuitské koleje v Brně, „Jezuité a Brno. Sociální a kulturní interakce koleje a města (1578–1773)“, kterou v roce 2013 vydalo statutární město Brno, Archiv města Brna. Slavnostní události se zúčastnil také provinciál českých jezuitů P. Josef Stuchlý SJ a rektor brněnského jezuitského kostela P. František Hylmar SJ. Sborník představil církevní historik P. Miroslav Herold SJ.


V úvodním slově ředitel Archivu města Brna PhDr. Libor Blažek poukázal na historické souvislosti, které pojí osudy prostor Nové radnice, v nichž se prezentace nové knihy konala, s osudy brněnské jezuitské koleje. Genezi sborníku a jeho obsah poté přiblížil mladý církevní historik z řad českých jezuitů P. Miroslav Herold SJ, který sám v Brně několik let pastoračně působil.

Ve své promluvě P. Miroslav Herold upozornil na skutečnost, že ve srovnání s ostatními jezuitskými kolejemi v českých zemích má brněnská kolej velkou přednost v tom, že její pramenná základna je poměrně dobře zachovaná. „Sborník je tedy vrženou rukavicí pro zájemce, kteří by z tohoto pramene chtěli dál vytěžit,“ popsal stav bádání o brněnské jezuitské koleji a zdůraznil, že by stálo za to sepsat dějiny koleje komplexně v interdisciplinárním týmu badatelů.

Na závěr P. Miroslav Herold zasadil vydání této nové knihy do kontextu současného Tovaryšstva Ježíšova a jeho pastoračního působení. Vzpomněl 200. výročí obnovení jezuitského řádu roku 1814, které si letos připomínáme, i skutečnost, že právě 25. březnem 2014 vyvrcholil jubilejní rok, během něhož si členové Společenství křesťanského života (SKŽ) po celém světě připomínali 450 let od založení první z řady mariánských družin, barokních „předchůdců“ současných SKŽ. 25. březen je členy těchto skupin laických spolupracovníků a přátel jezuitského řádu, kteří prožívají svůj každodenní život v duchu ignaciánské spirituality, také slaven jako Světový den SKŽ.

Kniha „Jezuité a Brno. Sociální a kulturní interakce koleje a města (1578–1773)“ představuje sborník příspěvků, které zazněly na mezioborovém sympoziu „Jezuité a Brno“, jež se uskutečnilo ve dnech 16. až 17. října 2008 v prostorách Moravské zemské knihovny v Brně. V průběhu několikaleté ediční práce byly některé příspěvky aktualizovány či nově přidány; jiné se nakonec tištěné podoby v této knize nedočkaly.

Studie jsou v rámci sborníku seřazeny do čtyř oddílů. První se věnuje nejstarším dějinám výstavby a výzdoby kostela Nanebevzetí Panny Marie, funkci a způsobům šíření milostného obrazu Panny Marie zv. Salus populi Romani a brněnskému noviciátu sv. Edmunda Campiona. Klíčovými osobnostmi druhé části knihy jsou jezuité Bohuslav Balbín a Jan Dilatus; tematicky se příspěvky zaměřují na Balbínovo učitelské působení v Brně, nabízejí analýzu jeho příručky Sodalis marianus a Dilatova díla Marianische Kirchfahrt a zachycují působení kongregace sv. Izidora v Tuřanech. Třetí část zahrnuje hudebněhistorické studie o hudební složce slavnostní i všední liturgie v brněnském jezuitském chrámu a příspěvek sledující osudy jezuitské kaple na Ostré horce u Soběšic a malířské rodiny Wohlhaupterů. Čtvrtý oddíl tvoří příspěvky materiálového charakteru.


Fotografie z prezentace knihy si můžete prohlédnout na webových stránkách Archivu města Brna.
Foto: Marie Schmerková, Archiv města Brna


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.11.2018 Duchovní hudba v brněnském jezuitském kostele
1.11.2018 Rozezní se varhany jezuitského kostela v Brně
9.10.2018 Manželské večery a příprava na manželství v brněnském jezuitském kostele
1.10.2018 V brněnském jezuitském kostele začne další běh kurzu alfa
15.1.2018 V Brně vznikne socha jezuitského obránce města Martina Středy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil