Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový představený slovenských jezuitů Rudolf Uher převzal úřad

Úterý, 13.5.2014
Bratislava. V neděli Dobrého pastýře 11. května převzal službu provinciála Slovenské provincie P. Rudolf Uher. Slavnostní uvedení do úřadu se konalo při bohoslužbě od 11 hodin v kostele Nejsvětějšího Spasitele v Bratislavě. Otec Uher byl jmenován v polovině prosince 2013 generálním představeným Adolfem Nicolásem. V období po náhlém úmrtí předchozího provinciála P. Petra Bujka provincii vedl viceprovinciál P. Jozef Šuppa.


Slavnosti uvedení do úřadu se kromě slovenských jezuitů zúčastnil český provinciál P. Josef Stuchlý, aktuální rakouský provinciál P. Gernot Wisser a jeho nástupce P. Bernhard Bürgler, ale také P. Andrzej Majewski, rektor jezuitské koleje Bobolanum ve Varšavě.

P. Rudolf Uher se narodil 17. listopadu 1968 v Piešťanech. Vyrůstal v obci Moravany nad Váhom. V roku 1987 vstoupil do Kněžského semináře sv. Cyrila a Metoděje v Bratislavě. Po třech letech vstoupil do jezuitského řádu a absolvoval dvouletý noviciát v Trnavě. Potom pokračoval ve studiu na Teologickém institutu Aloisianum v Bratislavě (dnes Teologické fakultě Trnavské univerzity). Po kněžském svěcení 29. července 1995 dva roky pastoračně působil v Košicích mezi vysokoškolskou mládeží a v jezuitském kostele Božského Srdce Ježíšova.

V letech 1997 až 2000 pokračoval v postgraduálním studiu fundamentální teologie a teorie masové komunikace na Gregoriánské univerzitě v Římě. Potom pracoval šest let jako kaplan ve farnosti v Banské Bystrici. V letech 2006 až 2007 působil v Exercičním domě v Piešťanech, kde se věnoval apoštolátu rodin, dětí a mládeže a dával duchovní cvičení. V roce 2007 byl jmenován spirituálem a o rok později prefektem jezuitských studentů (scholastiků) v Bratislavě. Kromě toho se věnoval pastorační službě v kostele a práci s rodinami.

Potom se opět vrátil do Říma a v letech 2009 až 2011 absolvoval studium formace pro kněze a spiritualitu na Gregoriánské univerzitě. Po návratu do vlasti pracoval jeden rok v Exercičním domě sv. Ignáce v Prešove jako vicesuperior komunity a správce kaple. V roce 2012 se stal vicesuperiorem koleje v Bratislavě. Tehdejší provinciál P. Peter Bujko ho jmenoval provinčním konzultorem a delegátem pro formaci. Svoji řeholní formaci zakončil v Ivanke pri Dunaji koncem srpna 2013. Slavnostní sliby složil 25. ledna 2014 v Bratislavě.


Přečtěte si rozhovor s novým provinciálem na stránkách Slovenské provincie.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.4.2024 Peter Dubovský SJ se stal členem Evropské akademie věd a umění
9.4.2024 Slovenští jezuité mají nového jáhna
25.1.2024 Sté výročí narození kardinála Jána Chryzostoma Korce SJ
22.1.2024 Rok Tomáše Munka
28.2.2023 Uvedení děkana jezuitské Teologické fakulty Trnavské univerzity v Bratislavě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil