Kdo jsme / Světci Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Jan Ogilvie

Jan Ogilvie se narodil roku 1579 ve skotské kalvínské rodině; jeho otec byl dvorním úředníkem Marie Stuartovny. Vzhledem k jeho mimořádným rozumovým schopnostem jej rodiče jako sotva 14tiletého poslali na studia na kontinent, kde navštěvoval mnoho vynikajících škol. Během studia v Lovani se pod vedením jezuitského kněze Kornélia v 17ti letech obrátil na katolickou víru. Krátce pobýval u benediktinů v Řezně. Několik následujících let strávil na Moravě, kde se stal žákem papežského semináře v Olomouci. Roku 1599 tam vstoupil k jezuitům.

Noviciát absolvoval v Brně a pak jej představení poslali na další formaci do Štýrského Hradce a do Vídně, kde vyučoval rétoriku. Odtud se vrátil do Olomouce na studia teologie. Roku 1610 přijal v Paříži kněžské svěcení. Toužil vrátit se do vlasti, kde byli katolíci pronásledováni, vězněni a popravováni, protože nechtěli uznat panovníka za hlavu církve. Chyběli kněží, kteří by se jim věnovali, a Ogilvie proto prosil představené, aby mu dovolili jít za nimi. Po mnoha modlitbách dostal souhlas a tak se 11. listopadu 1613, tajně, v přestrojení za obchodníka s koňmi a pod falešným jménem, po 22 letech strávených v cizině vrátil do vlasti.

Působil v Edinburgu a v Glasgow. V Edinburgu bydlel v domě jednoho advokáta, sloužil tam mši svatou, kázal a vyučoval advokátova syna. Vedle toho také hojně navštěvoval uvězněné katolíky v žalářích. V roce 1614 byl udán jako katolický kněz a z podnětu protestantského arcibiskupa byl v Glasgow zatčen. Znovu a znovu odmítal zříci se své víry a uznat svrchovanost anglického krále v věcech náboženství, a proto byl ve vězení po dobu pěti měsíců krutě mučen. Jeho věznitelé chtěli dosáhnout toho, aby oznámil jména dalších katolíků. Pětkrát byl vyslýchán a různým způsobem týrán. Při jednom výslechu mu prý po devět nocí nedovolili spát, bodali do něj a přeráželi mu některé kosti - to vše proto, aby uvedl jména křesťanů, kterým sloužil. Nikoho však neprozradil. Ve vězení se mu podařilo sepsat a nakonec i propašovat ven spis o svém zatčení a mučení. Pro svou neústupnost byl nakonec za velezradu odsouzen k smrti oběšením. Rozsudek byl vykonán 10. března 1615 na šibenici ve středu města. Pohřben byl na hřbitově pro odsouzence.

Jan Ogilvie je jediným katolickým skotským mučedníkem z doby reformace. Uctíván je jako mučedník pro náboženskou svobodu, ke kterému se věřící modlí za náboženskou toleranci. Za blahoslaveného byl prohlášen roku 1929 a za svatého roku 1976. Je patronem Skotska, a také olomoucké komunity českých jezuitů.


Bližší informace o životě sv. Jana Ogilvie se můžete dozvědět v knize Desmonda Forda Světec ze Skotska svatý Jan Ogilvie SJ (Neznámý olomoucký mučedník) (Refugium, Olomouc 2001).


Odkazy:
Mučedník za svobodu vyznání, Bulletin Jezuité, 2015, č. 2, s. 26-29.
V Olomouci si připomněli osobnost sv. Jana Ogilvie, 20.5.2015.
Skotové si připomněli 400. výročí umučení sv. Jana Ogilvie, 12.3.2015.



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil