Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na MAGIS se mladí letos vydají hned několikrát

Čtvrtek, 21.5.2015
Praha. Letošní léto nabídne mladým lidem hned několik možností, jak zažít v životě více – více milovat, více sloužit a objevovat Boha ve všech věcech, v nových situacích, na místech a v lidech, kde by jej nikdy nečekali. Již tradičních, každoročně pořádaných setkání ignaciánské mládeže zvaných MAGIS („více“) se letos v červenci na území střední Evropy uskuteční hned několik. Jeden z jejich experimentů se poprvé bude konat také na území České republiky a mladí lidé se při něm vydají na pouť po stopách Tovaryšstva Ježíšova v našich zemích.


Na letošní léto připravují polští, slovenští, litevští, maďarští a čeští jezuité pro mladé lidi hned několik setkání MAGIS.

Jezuitské dny mládeže

Nejprve se ve dnech 10. až 20. července uskuteční mezinárodní setkání mladých lidí zvané Jezuitské dny mládeže (JDM). Jeho první část budou ve dnech 10. až 15. července tvořit ignaciánské experimenty, na které 16. až 19. července naváže festival na polském poutním místě Święta Lipka.

Účastníci si mohou vybrat z celkem čtrnácti experimentů, které se budou konat na území Polska, Litvy, Maďarska a České republiky. Vedle tradičních poutních a duchovních experimentů se zájemci budou moci vydat také na taneční či fotografický experiment; na jiných experimentech budou nacvičovat zpěvy z Taizé či worshipové písně, společně s Živými kameny objevovat krásy umělecké výzdoby jezuitského poutního místa Święta Lipka anebo blíže poznávat litevskou kulturu.

Jeden z experimentů pro účastníky JDM připravují také čeští jezuité. Společně se studentskými kaplany z Brna a Olomouce, P. Pavlem Bačo SJ a P. Mirkem Heroldem SJ, se jeho účastníci vydají na pouť po stopách jezuitů v českých zemích. Zavítají při tom na několik významných míst spjatých s působením Tovaryšstva u nás, jako je Praha, Kutná Hora a Hradec Králové, ale také Svatá Hora u Příbrami, Březnice či Chlumek u Luže.

Registrovat na JDM 2015 se mladí lidé mohou prostřednictvím online formuláře do 10. června. Před registrací je dobré kontaktovat český MAGIS tým na mailu magis.bohemia(zavináč)gmail.com. Bližší informace najdete na webových stránkách JDM.

Magis - Taizé

Ve stejnou dobu jako experimenty JDM v Polsku, 11. až 16. července, se v Trlenské dolině na Slovensku uskuteční také MAGIS ignaciánská duchovní obnova se zpěvy z Taizé. Povede ji slovenský jezuita, studentský kaplan v Bratislavě a profesionální hudebník Vlasto Dufka. Účastníci budou společně nacvičovat zpěvy z Taizé, ale také nacházet Boha v hudbě i v krásné přírodě národního parku Veľká Fatra. V průběhu experimentu na ně čekají rovněž každodenní rozjímání a sdílení a chybět nebude ani čas na odpočinek a sportovní vyžití.

Zájemci se mohou registrovat do 20. června přes online formulář. Zvláště vítaní jsou mladí muži, tenoristé i basisté. Bližší informace o MAGIS – Taizé experimentu najdete zde.

Věrní až do konce

Na přelomu července a srpna, od 26. července do 2. srpna, slovenští jezuité organizují setkání MAGIS 2015, které bude předcházet Národnímu setkání mládeže v Popradu P15. Navazují tak na tradici prvního Středoevropského Magisu (CEM), který se konal před dvěma lety a byl propojen se setkáním mládeže v Ružomberku R13.

Mottem letošního slovenského MAGISu je „Věrní až do konce“. Jeho organizátoři se při koncepci experimentů nechali inspirovat osobnostmi a životem Tomáše a Františka Munků. Rodina Munků konvertovala ze židovství ke katolické víře a starší syn Tomáš za války vstoupil do jezuitského noviciátu. František a jeho syn Tomáš Munk jsou kandidáty na blahořečení pro svou věrnost Kristu, kterou si uchovali až do své tragické smrti při pochodu smrti z koncentračního tábora Sachsenhausen. Letošního roku si připomínáme 70. výročí jejich úmrtí; 20. dubna 2015 byla také ukončena diecézní fáze procesu jejich blahořečení.

Účastníci MAGIS 2015 si budou moci vybrat ze čtyř experimentů, které se uskuteční ve dnech 26. až 31. července na Slovensku, ale také v Německu a Maďarsku. Při již tradičním ekologickém experimentu budou mladí lidé čistit park jezuitského exercičního domu v Ivanke pri Dunaji, ale navštíví také židovské město spojené se životem Munků v Bratislavě. Během experimentu "Židovské dědictví rodiny Munků" účastníci při putování z Budapešti přes Bratislavu do Ružomberku blíže poznají svět judaizmu ve střední Evropě ve 30. letech 20. století. Při uměleckém experimentu "Doma u Munků" budou účastníci moci zažít autentické prostředí, ve kterém se odehrával životní příběh rodiny Munků, která v Ružomberku konvertovala ke křesťanství, a tak hlouběji proniknout do tajemství jejich cesty k Bohu. Experiment "Po stopách Munků v Německu" pak nabídne netradiční putování po stopách Munků v Německu, kde v koncentračních táborech prožili poslední část svého života.

Po experimentech se všichni účastníci přesunou do Popradu na slovenské Národní setkání mládeže P15, které bude pokračovat až do 2. srpna. Jedním z jeho patronů je právě Tomáš Munk.

Zájemci se mohou přihlašovat do 25. června přes online formulář. Bližší informace najdete na blogu slovenského MAGISu.


Plakátky ke stažení zde:
JDM 2015
MAGIS 2015

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil