Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Asistent pro střední a východní Evropu Severin Leitner tragicky zemřel

Pondělí, 8.6.2015
L´Aquila. V neděli 7. června dopoledne tragicky zahynul P. Severin Leitner, regionální asistent otce generála Adolfa Nicoláse pro střední a východní Evropu. Zemřel v Apeninách, kde se zřítil z útesu při výstupu na Gran Sasso.


Podle zpráv, které v neděli večer zveřejnila italská média, otec Leitner tragicky zahynul v Apeninách nedaleké italského města L´Aquila, při výstupu na Corno Grande, nejvyšší horu Apenin v jejich centrální části zvané Gran Sasso. V nadmořské výšce 2800 m uklouzl na sněhu, zřítil se ze 400 metrů vysokého útesu a na místě zemřel. Na výletu do hor jej doprovázel mladý jezuita z Rakouska, který v současné době studuje na Papežském biblickém institutu v Římě. Osudový pád otce Leitnera neviděl, neboť při výstupu šel před ním, a sám nebyl nijak zraněn.

Oba kněží se do Apenin vypravili v neděli ráno z Říma a z bezpečnostního hlediska byli na výstup velmi dobře vybaveni. Tragickou nehodu podle rekonstrukce události nejspíše způsobilo velké množství sněhu, které se v místě jejich výstupu nacházelo. Svědkem nehody byla také německá turistka, která na místo přivolala pomoc. Tělo tragicky zesnulého jezuity pak bylo vrtulníkem horské záchranné služby převezeno do L´Aquily.

Laskavý milovník přírody

Zpráva o smrti P. Severina Leitnera, někdejšího provinciála rakouských jezuitů a v současné době regionálního asistenta otce generála pro střední a východní Evropu, těžce zasáhla jezuity v celé Evropě. „Včerejší smrt Severina Leitnera při horolezeckém neštěstí v Apeninách pro mě byla velkým šokem,“ napsal dnes dopoledne P. John Dardis, prezident Konference evropských provinciálů, který s otcem Leitnerem úzce spolupracoval. „Chtěl bych vyjádřit svou upřímnou soustrast jeho rodině, Rakouské provincii TJ, jeho komunitě v Římě a jezuitské asistenci střední a východní Evropa (ECO). Severin byl mužem, který v sobě spojoval obrovskou lidskou vřelost a smysl pro přátelství s vůdčími a organizačními schopnostmi,“ pokračuje představený evropských provinciálů. „Na evropské úrovni sloužil jako delegát pro formaci Konference evropských provinciálů. Jako asistent pro ECO neúnavně pracoval na poli restrukturalizace provincií. Byl známý svým úsměvem a svou jemností. Bude chybět mnoha evropským jezuitům. Nechť odpočívá v pokoji.“

Jménem celé generální kurie vyjádřil svůj zármutek nad tragickou smrtí svého spolubratra také generální sekretář Tovaryšstva Ignacio Echarte. "Severina si budeme pamatovat jako člověka, který byl laskavý, ochotný, veselý a vždy se usmíval. Miloval přírodu, a když se ocitl ve "svých" horách, jeho srdce se snadno povzneslo ke vzdávání díků Bohu. A právě z těchto hor si jej Pán povolal", uvádí v dopise španělský jezuita.

Zádušní mše za zesnulého P. Severina Leitnera SJ se bude sloužit v pátek 12. června v 10:30 v římském kostele Santo Spirito, který se nachází v blízkosti generální kurie Tovaryšstva Ježíšova. Pak budou jeho tělesné pozůstatky uloženy na římském hřbitově Campo Verano.

Několikrát navštívil i Českou republiku

P. Severin Leitner pocházel z Jižního Tyrolska, z provincie Bolzano. Ve dvaceti letech, roku 1965, vstoupil do jezuitského řádu a stal se členem rakouské provincie. Na kněze byl vysvěcen roku 1974. Po doktorském studiu v Innsbrucku působil jako kaplan pro mládež a studenty ve Vídni a v Innsbrucku. Pak byl deset let novicmistrem (1987–1997). V letech 2001–2008 stál v čele rakouské provincie a posléze jako rektor vedl jezuitskou kolej v Innsbrucku (2009–2012). Od roku 2012 začal působit v Římě jako konzultor otce generála Adolfa Nicoláse a jeho regionální asistent pro střední a východní Evropu. 29. března letošního roku oslavil své sedmdesáté narozeniny.

V posledních třech letech navštívil otec Leitner několikrát také Českou republiku. V listopadu roku 2012 doprovázel otce generála při jeho vizitaci České provincie TJ a zavítal do Brna, Olomouce, Prahy a Děčína. Na jaře roku 2013 se účastnil setkání provinciálů asistence střední a východní Evropa a při této příležitosti poznal také jezuitské komunity v Kolíně, na Velehradě a na Svatém Hostýně. Otec Leitner se živě zajímal o aktivity v české jezuitské provincii a podporoval je, ať už to byla činnost exercičního domu v Kolíně či výstavba nových koncertních varhan v jezuitském kostele v Brně.


Zdroj: SJWeb, CEP, BlitzQuotidiano.
Foto: SJWeb.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil