Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Noc kostelů v jezuitských chrámech

Pondělí, 6.6.2016
Praha. V pátek 10. června v podvečer se otevřou brány nejrůznějších sakrálních prostorů po celé České republice při již tradiční Noci kostelů. Návštěvníci při ní opět budou mít příležitost blíže poznat také zákoutí několika jezuitských či jezuity spravovaných chrámů v Čechách a na Moravě.


V české metropoli se do Noci kostelů zapojuje jezuity spravovaná farnost sv. Štěpána na Novém Městě pražském se svými dvěma chrámy, sv. Štěpánem a sv. Ignácem. V kostele sv. Ignáce si zájemci například budou moci poslechnout přednášku významného českého astronoma a astrofyzika Jiřího Grygara na téma „Bůh a vesmír“. Nad tím, v koho křesťané věří a proč, se ve své promluvě bude zamýšlet provinciál českých jezuitů Josef Stuchlý. Chybět nebude ani bohatý program pro děti v podobě poznávací hry nazvané „Kostel – místo i pro Tebe“, při které budou mít malí návštěvníci příležitost zjistit, proč se kostel staví a co se v něm nachází. Během Noci kostelů bude k vidění také výstava "Svatý Ignác v pohybu“, která dokumentuje dění při tomto pražském chrámě od roku 1866, kdy se Tovaryšstvo opět ujalo správy kostela, do roku 1950, kdy z něj bylo násilně vyhnáno komunistickým režimem.

V nejstarším českém jezuitském chrámě, v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze, ve kterém jezuité v rámci Akademické farnosti působí dodnes, se návštěvníci například budou moci zaposlouchat do Ars Acustica Ex-Palmarum a připomenout si tak hudební zážitek letošní Květné neděle. Vedle pražských chrámů se během Noci kostelů otevřou také jezuity spravované sakrální prostory v severních Čechách, jako je farní kostel Narození Panny Marie v Benešově nad Ploučnicí a obecní kaple v Děčíně-Křešicích, o kterou pečuje nedaleká Křesťanská základní škola Nativity.

Na Moravě v rámci Noci kostelů představí své zajímavosti jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Brně. V rámci bohatého programu se zájemci například mohou blíže seznámit s osobností duchovního vůdce Brňanů během obléhání města Švédy za třicetileté války, ctihodného otce Martina Středy. Studentský spolek Buřtguláš z brněnského VKH, které při jezuitském kostele působí, návštěvníkům nabídnou pohádku pro ochlazení letních dnů – Mrazík. Význam sakrálního prostoru a jeho dekorace příchozím přiblíží mladí dobrovolníci z Živých kamenů. Koncertní varhany pro Brno představí autor projektu P. Martin Bejček OSB a na „královský nástroj“ zahraje brněnský katedrální varhaník a regenschori Petr Kolař.

V olomoucké arcidiecézi se otevřou brány jezuitského kostela Panny Marie Sněžné v Olomouci, kde si návštěvníci během Noci kostelů budou moci poslechnout například koncert chrámového sboru Salve, který při olomouckém jezuitském kostele působí, anebo si zblízka prohlédnout barokní kůr chrámu a jeho historické varhany. Na významném poutním místě Velehrad zahájí Noc kostelů v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje dětská mše svatá a následná netradiční prohlídka baziliky pro děti nazvaná „Bazilika pod lupou“. V prostorách křížové chodby si děti budou moci vyrobit královskou korunu a tak si připomenout 700. výročí narození Karla IV. Návštěvníci se také budou moci zaposlouchat například do vystoupení dětské cimbálové muziky Džbánek či velehradského chrámového mužského sboru, který dá zaznít gregoriánskému chorálu.

Dny víry u Ignáce

V kostele sv. Ignáce v Praze navážou na Noc kostelů o víkendu 11. a 12. června Dny víry, které budou pokračovat v tradici zahájené v Praze loňského roku. V sobotu 11. června odpoledne bude na zahradě jezuitské rezidence za kostelem (Ječná 2) opět připravena poznávací hra pro děti „Kostel – místo i pro Tebe“. Na malé návštěvníky od dvou let budou čekat nejrůznější soutěže a výtvarné dílny, při kterých si například – po vzoru velkého polystyrénového kostela – budou moci vyrobit malý papírový model chrámu. Dětskému programu bude předcházet komentovaná prohlídka kostela sv. Ignáce určená pro děti od čtyř let.

Na dospělé návštěvníky v sobotu čeká například přednáška „Je možné poznat Boha?“, kterou pronese představený českých jezuitů P. Josef Stuchlý SJ, anebo možnost blíže se seznámit s chrámem během komentované prohlídky vedené rektorem kostela P. Josefem Čunkem SJ. Zájemci budou mít také možnost nechat si požehnat své devocionálie, jako např. růžence, křížky a obrázky. Program v kostele v sobotu večer uzavře moderovaná adorace vedená komunitou Chemin Neuf, během které bude také možnost svátosti smíření a duchovního rozhovoru. V neděli 12. června odpoledne v kostele v rámci Dnů víry vystoupí studentská schola Rytmig, která posluchačům nabídne koncert křesťanských písní s rytmickou hudbou.

Po oba dva dny návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program. Vedle výstavy "Svatý Ignác v pohybu" si budou moci prohlédnout například také komorní expozici „K čemu se to používá?“, která představí předměty používané při liturgii. Návštěvníci se s předměty budou mohou seznámit i taktilně, a výstava je proto vhodná také pro nevidomé.


Foto: Petr Bukovský.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.10.2023 Další vývoj případu Marka Rupnika
13.7.2023 Jezuitský divadelní festival v Amiens
23.5.2023 Jezuité a umění
12.4.2023 Barokní jezuitské Klatovy 2023
9.3.2023 Dopis přátelům Centra Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil