Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Tisíce mladých se sjíždějí do Tábora

Neděle, 12.8.2007
Tábor-Klokoty. Na Celostátní setkání mládeže v Táboře, které se bude konat od zítřka a potrvá do 19. srpna, se vydávají tisíce lidí. Akce se zúčastní i několik jezuitů. Podle informací sekce pro mládež České biskupské konference se na setkání přihlásilo již bezmála pět a půl tisíce mladých. Pro ně je připraveno více než dvě stě doprovodných akcí: workshopů, přednášek, besed, koncertů, pracovních dílen, sportovních i sociálních aktivit. Přestože mají účastníci setkání nejrůznější zájmy, najde si jistě každý v programu něco, co ho zaujme a obohatí.

V ?praktických? workshopech - formou tvůrčích dílen či hodin tance - mohou účastníci například rozvíjet svůj hudební, divadelní, výtvarný nebo taneční talent. Nezapomnělo se ani na nové technologie a tak do programu byla zařazena i škola tvorby webových stránek. K dispozici bude i kurz rétoriky a sebeprezentace. Workshopy ?ze života? se věnují problémům a otázkám, se kterými se mladí setkávají ve svém okolí, v rodině, ve škole, mezi přáteli. Mezi hosty budou odborníci mnoha oblastí, lékaři, psychologové, sexuologové, pracovníci s drogově závislými, ale také politici, umělci nebo sportovci. Workshopy nazvané ?já a křesťanství? jsou zaměřené na duchovní růst člověka a moderátory budou biskupové, kněží, řeholníci a jiné osobnosti.

Na setkání nebudou chybět ani jezuité. Celé akce se zúčastní studentští kaplani z Brna a Olomouce Josef Stuchlý a Pavel Bačo, kteří vypomohou především jako zpovědníci. Do Tábora přijede i P.Miroslav Herold, Petr Vacík, P.Josef Čunek a Radek Stojanovič.

Ve středu 15. srpna nabídne církevní historik Herold účastníkům setkání v Táboře workshop nazvaný Modlitba podle sv. Ignáce. Duchovní cvičení sv. Ignáce z Loyoly jsou základem spirituality jezuitského řádu a pomáhají člověku uspořádat svůj život, hledat a nacházet Boží vůli, posílit svůj vztah k Bohu a rozhodovat o svém životním povolání. Jsou velkou školou modlitby, která nekončí po dnech ticha, ale prostupuje zkušenost všedních dní.

Mirek Herold pak o den později od 15.30 do 17.00 představí jezuitský řád. Prezentace nese název Jezuité aneb Českých knížek hubitelé lítí. Obsahem bude charakteristika jezuitského řádu, průřez historií i pohled do dnešního života jezuitů u nás. A samozřejmě i zde bude prostor k diskuzi.

V pátek bude Radek Stojanovič zájemce provázet workshopem Cesta modlitby. Hlavní náplní by měl být ?návrat k přírodě za pomoci duchovní poezie,? můžeme se mimo jiné dočíst v programu. Meditace ? umění naslouchat hluku. Tak se nazývá podobně zaměřený workshop Petra Vacíka, který proběhne ve stejný den. V programu se téma uvádí provokativně slovy: ?Nechceš se modlit, protože tě to nudí? Děláš dobře. Nuda je spolehlivým znamením, že nejde o modlitbu. Co je meditace, kontemplace, exercicie, osvícení...?? V rámci workshopu bude účastníkům nabídnuta krátká přednáška o praxi meditace a modlitby s následnou besedou. Zájemci se mohou těšit nejen na teoretické informace, ale i na tipy a praktická doporučení pro každého, koho zajímají různé druhy meditace.

P. Josef Čunek bude hostem v jednom ze stálých workshopů: ?Existuje mnoho životních cest. Na kterou z nich mne někdo volá?? Tento workshop je pořádán řeholníky a hlavním tématem bude osobní povolání. ?Nežijeme tu proto, abychom zaplnili místo, abychom byli jakýmsi číslem. Bůh nám svěřil poslání, volá nás vlastním jménem. Objevit smysl života znamená poznat a pocítit tuto lásku v našem životě, objevit cíl vlastní cesty,? hlásá program setkání.

Součástí setkání mládeže bude i benefiční Koncert pro Haiti. Koncert proběhne 15. srpna 2007 od 18 hodin a to přímo na Klokotech u kláštera. Jeho hlavní protagonistkou bude americká poprocková zpěvačka Rebecca St. James, držitelka prestižního ocenění Grammy. Vystoupí ale také slovenský populární zpěvák Richard Čanaky. Celý večer bude moderovat Aleš Juchelka a o své zkušenosti se s přítomnými podělí také český kněz Roman Musil, který v současnosti pracuje jako misionář v haitské vesnici Baie de Henne.

Více informací lze najít na oficiálních internetových stránkách Celostátního setkání mládeže v Táboře.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
27.3.2024 Jezuitský hotel v obci Dobogókő
25.9.2023 Festival katolické mládeže v Kyrgyzstánu
9.6.2022 Katholikentag ve Stuttgartu
25.8.2021 Týden sebepoznávání pro mladé
22.10.2020 Letní duchovní cvičení pro mladé v Chorvatsku



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil